Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Наръчник на пропагандиста

Според един много стар виц новината, че бай Иван от нашето село спечелил Мерцедес от лотарията била вярна, ама не съвсем, защото: 1) не е бай Иван, а бай Петър, 2) не е от нашето село, а от съседното, 3) не е Мерцедес, а Москвич и 4) не го спечелил, ами го прегазил. Може би защото все пак е лидер на една отдавна остаряла партия, Михаил Миков по всичко личи се е вдъхновил от подхода към представянето на информация, илюстриран в този виц, за коментара си по повод пенсионните промени, приети от парламента преди няколко дни.

Въпросният коментар изглежда по този начин: „По тъмна доба продължава заседанието на парламента. Възрастта за пенсиониране беше увеличена на 67 години“ и, разбира се, е верен, ама не съвсем, защото 1) каквото и да са правили депутатите по тъмна доба, новините за приетите промени се появиха в онлайн медиите около 19 часа (а може би и по-рано), когато навън все още е светло (като, естествено, не можем да отречем възможността преумората от тежкия шестчасов работен ден и/или алкохолният натиск така да са замъглили погледа на коментиращия, че той наистина да си мисли, че около него се стъмва); 2) годините не са 67, а 65; и 3) възрастта за пенсиониране не беше увеличена дори на 65 години, а беше прието тя да нараства поетапно в следващите над 2 десетилетия, докато достигне този праг през 2037 година.

Най-интересно при този долнопробен подход в представянето на информацията е, че той е само поредната илюстрация, че в БСП окончателно са се отказали от амбицията да привлекат интелигентна аудитория и все по-често третират собствените си фенове с презрение, което дори те по всяка вероятност не заслужават. Нито един човек, който претендира, че уважава слушателите/читателите си, никога не би тръгнал да ги манипулира на толкова елементарно ниво – особено при положение, че днес, за разлика от любимата на червените активисти епоха на „народната“ република, всеки лесно може да провери информацията си в два или повече алтернативни източника.

Остава отворен въпросът дали това, че се отнасят с потенциалните си избиратели като с идиоти ще донесе електорален успех на функционерите в БСП. Като се има предвид, че Атака е единствената партия, постигнала нещо подобно – но пък тя съзнателно се таргетира точно към онези групи български граждани, които независимо от привидните им пристрастия, ги мързи да мислят – отговорът, според мен, е по-скоро отрицателен.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.