Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Против член 13

Не искам да се повтарям, така че в този текст няма да ти разкажа нашироко защо смятам, че политиката на ЕС по отношение на личните данни (GDPR) и авторските права (директивата за тяхната защита, която все още не е приета окончателно) е пагубна за свободното изразяване онлайн, а ще те насоча към статията, в която вече го направих преди няколко месеца.

При все че там можеш да прочетеш повече и за други проблеми с директивата за авторските права, днес фокусът ми е върху станалия печално известен член 13. Той – вероятно знаеш – постановява, че големите социални мрежи и други платформи за споделяне ще трябва да изработят автоматизирани филтри, които ще свалят всяко съдържание, нарушаващо нечие авторско право.

Не е никак трудно човек да се досети какъв би бил резултатът от въвеждането на това законодателство:

1.) Тъй като филтрите струват скъпо, единствено най-големите технологични компании ще могат да спазват член 13, което потенциално ще ги постави в монополна позиция и ще направи появата на нови играчи в този бизнес изключително трудна.

2.) Както стана и след приемането на GDPR, не малко платформи вероятно ще решат, че приходите им от европейския пазар не оправдават разходите за изработване на изискваните филтри, и просто ще отрежат достъпа на потребители от ЕС.

3.) Тъй като изработването на достатъчно прецизни автоматизирани системи за сваляне на нерегламентирано съдържание на практика е невъзможно, филтрите, които ще се появят, ще правят огромно количество грешки, а споделящите ще бъдат виновни до доказване на противното.

4.) В резултат огромно по обема си критично съдържание – включващо пародийни изображения и видеоклипове, рецензии, мемета и прочие – ще бъде премахнато, общественият дебат ще пострада, а свободата на изразяване ще бъде сериозно ограничена.

Член 13 е огромна заплаха за свободното слово. Все още можем да го спрем, затова те приканвам да се включиш в кампанията срещу него. Обещай, че на предстоящите избори за европарламент ще гласуваш само за политици, които се противопоставят на това посегателство.  Свържи се с представителите си и им окажи натиск. Вземи свободата си в ръце днес, за да не съжаляваш, когато е станало твърде късно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.