Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Слънчева енергия и Kindle

Престоят на безлюден остров не е толкова плашеща перспектива, ако, докато чакаш спасение, имаш до себе си няколко любими книги. Това вече е напълно възможно, благодарение на компанията SolarFocus, която създаде калъф за четеца на е-книги Kindle с вградени в него слънчев панел, акумулатор и лампа. Устройството дебютира миналата седмица на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас и дори бе номинирано за наградата за дизайн и инженерни постижения.

Слънчевият панел на подвързията зарежда акумулатора на четеца, който автоматично започва да складира енергия във вградена батерия с капацитет 1500mAh. Достатъчно е да поставиш джаджата на пряка слънчева светлина или дори на по-сенчесто място и след час тя е готова да ти служи вярно три дни. Пълното зареждане отнема едва 8 часа, след което можеш да четеш без прекъсване три месеца, дори да се намираш на едно от многото места по света без достъп до електричество. Това превръща Kindle в първото енергийно независимо устройство със сравнително голям дисплей.

В горната част на корицата е вградена изкачаща светодиодна лампа, която запазва тръпката от четенето до късно през нощта. LED лампата покрива цялата повърхност на устройството и може да работи без прекъсване цели 50 часа. Аксесоарът черпи енергия само от акумулатора на SolarKindle, като по този начин не се изтощава вградената в четеца батерия.

SolarKindle е вече на американския пазар на цена от 79 долара. Подобен защитен калъф, но за модела със сензорен екран Kindle Touch, ще се появи през месец март. Класическите кожени подвързии пък продължават да се предлагат на старата цена от 60 долара. „Символичната” надценка от 20 долара за слънчевия панел със сигурност ще изкуши много любители на електронните книги да станат енергийно независими.

П.С: Тази статия първо беше публикувана тук.