Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

С любов към бакшиша

Както знаеш, мен много ме боли за неволите на таксиметровите шофьори, които все повече страдат от нелоялната конкуренция на Uber, метрото, столичния градски транспорт, личните автомобили, велоалеите, тротоарите и марките удобни обувки, така че няма как да не погледна с надежда на най-новото предложение на браншовите организации в този бизнес първоначалната тарифа за превоз да стане 3 лева. Все пак ми се струва обаче, че тази идея би могла да има негативен ефект и да доведе до фалита на компаниите, които решат да я въведат (особено ако нарастващият натиск за градски транспорт през нощта в София се увенчае с успех), и затова смятам, че е крайно време таксиметраджиите да предложат наистина крути мерки.

За да сме сигурни, че правата на шофьорите ще се спазват от всички например може да се приеме специален закон, който да задължава всеки български гражданин, доближил се на 20 или по-малко метра от такси, да му плаща по 1 лев такса „пешеходец“. За гражданите, които ползват градски транспорт, таксата може да е лев и петдесет и да се калкулира към цената на всеки билет, а впоследствие да се преразпределя между отделните таксиметрови компании. За ползващите метрото, което конкурира особено нелоялно таксиметраджиите, таксата ще е 2 лева, а онези, които се придвижват с личните си автомобили, ще плащат по 2 и петдесет. Освен това последните ще бъдат изрично следени от полицията да не поемат дълги курсове, а само такива, каквито нито един уважаващ себе си бакшиш не би взел и без друго.

Велоалеите следва да бъдат забранени. В София така или иначе няма място за колоездачи, а подобрената сърдечносъдова активност, асоциираща се с активното въртене на педалите, създава точно онази категория хора, които не дай Боже могат да решат да се придвижват пеша от време на време, вместо да си плащат за такси. По същата логика джогингът трябва да се регулира строго и да не се допуска по улици, паркове и стадиони. Ако някой много държи да се върти в кръг като гламав, няма лошо – ще си викне съответния жълт автомобил и той ще го вози.

Линейките могат да останат, но тъй като на практика предлагат таксиметрови услуги за болни, ще бъдат разпределени между водещите превозвачи и ще возят на двойна тарифа.

А ако в крайна сметка никоя от тези мерки не успее да се справи с нелоялната конкуренция, е крайно време да намалим изискуемия за пенсиониране на таксиметрови шофьори работен стаж на два часа. Това вече ще свърши работа.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

3 коментара

  1. Наблюдател каза:

    Защо не допускате коментари под публикацията, написани на български език и без никакви обидни думи? Това е цензура!

  2. Fake каза:

    Всички „статии“ тук ли са лъжи? Или по-скоро непълни истини. Началната такса да стане 3 лева е част от предложението, а частта че заедно с това първите километри стават безплатни е удобно „пропусната“. Колкото до нощния градски, точно това най-малко ще ме откаже от такси, освен ако този транспорт не е на всяка минута, защото абсурд да стоя през нощта 30 минути на спирка. Абсурд и да се намерят шофьори де….

  3. Няма такова нещо като „първите километри стават безплатни“. При начална такса от 3 лева, каквото беше предложението (което впрочем така и не стигна доникъде навремето), цената на първите 2 километра щеше да бъде с между 20 и 30 процента по-висока от тази на останалите при сега действащите дневни и нощни тарифи.