Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

(Без)опасно пространство

Когато за първи път писах за политическата коректност на този сайт – точно преди 7 години и 3 месеца – концепцията все още беше слабо позната у нас, а защитниците ѝ далеч не бяха толкова гласовити, колкото днес, дори в онези западни общества, в които „регресивните леви“ доминираха публичния дебат. Връщам се към сравнително наивния си текст от началото на 2011 г. със смесица от задоволство и неудоволетвореност, която е следствие от факта, че не особено оригиналната ми прогноза, че културата на полит коректността (и свързаната с нея т.нар. identity politics) ще продължи да се използва в борбата за власт и отмъщение, все така се сбъдва, а резултатите са от смешни до наистина трагични.

Повод за пореден път да (си) припомня до колко иронични резултати може да доведе стремежът да защитим всевъзможни групи от хора от некоректното говорене по техен адрес ми даде Facebook, който онзи ден отказа да промотира статия, озаглавена „Измамната лекота на отслабването“, с аргумента, че тя или 1. съдържа вулгарен език; или 2. тормози читателите ми; или 3. е обидна за дадена  общност. Както можеш да видиш и сам, нищо в посветения на балансираното хранене текст не отговаря на горните критерии, а причината човекът (или по-вероятно алгоритъмът), зает с одобряването на материали, да го отреже е, че илюстрацията представлява карикатура на дебеличко момченце, мъчещо се да вдига гири.

И докато тази случка е по-скоро смешна – а аз вярвам, че Facebook като частна компания има правото да налага такива правила, каквито намира за добре – няколко други проявления на политиката на „коректност“ от последните месеци ми се струват направо зловещи.

Кои са те и защо за n-ти пореден път в историята на E-lect се хващам да пиша за свободата на словото, политическата коректност, политиката на база идентичност, регресивното ляво и скаченото за него алтернативно дясно, ще ти разкажа в следващите няколко дни, в които този сайт няма да осигури safe space на никого.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.