Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Виртуална „Дъга”

Трудно ми е да си представя българин на възраст между 25 и 40 години, който да не е чувал за – нека го кажем още сега – култовото комикс списание „Дъга”. То се появява за първи път през далечната 1979 г., подсказва ми Wikipedia, и продължава да излиза чак до 1992. За този не малък период от време на пазара са пуснати точно 42 броя от изданието на ДИ „Септември”, което в един момент е толкова популярно, че се продава в тираж от 180 000.

Днес „Дъга” е антикварна рядкост. Затова за мен бе истинско щастие да науча, че всичките ѝ броеве могат да бъдат открити онлайн – при това във формат, удобен за четене. Предполагам наличието им не е новина, защото на сайта razkazivkartinki.com (той не беше ли за новата „Дъга” преди време?) пише, че появата му се посвещава на 30-ата годишнина на списанието. Което отпраща към миналата година.

Да видя стари издания на „Дъга” в интернет, обаче, бе нещо ново за мен, така че кой знае – може да изненада и теб.

Препоръчвам: „Билбо Бегинс или дотам и обратно” по „Хобитът” от Толкин, „ЕЛО – Екип за ликвидиране на опасности” (нещо като българския отговор на Междузвездни войни) и „Добромир” (историческа поредица, която се развива в периода непосредствено преди падането на страната ни под османско владичество и чийто главен герой владее карате – или беше кунг-фу?). Nice, a?

Приятно разглеждане!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

15 коментара

 1. Stela каза:

  Намерих вкъщи стари броеве на Дъга, така че ако някой го интересува да ми пише на llddss@gmail.com.

 2. Приемам, че горното не е спам, но все пак не мога да не споделя, в случай че някой се разпише, че даденият мейл е различен от този, който Стела е посочил в коментара си.

  Освен това, пиши на кирилица, за да не се налага пак да оправям, моля!

 3. Деси каза:

  Ураааааааа!!! Толкова ми беше мъчно, когато го спряха. Помня как първо разредиха броевете и после край… И на мен точно тези поредици по-горе ми бяха любимите. Много благодаря!!! Дали няма начин да се поднови издаването му?

 4. Vera каза:

  Като дете обичах толкова много това списание. Радвам се, че отново мога да се насладя на страхотните истории, облечени в чудесни илюстрации.

 5. Деси, аз имам може би 10-11 броя от 2004 година някъде. Но те не са на особено ниво и не е случайно, че ги спряха. Сайтът, който цитирам горе, по това време струва ми се беше точно на новия издател на „Дъга“. Може и да се лъжа, де.

 6. Ета каза:

  Ами на този адрес няма нищо :(. Само поздрави от wordpress.

 7. Опитай отново! На мен ми се отваря нормално.

 8. vesyo каза:

  Жалко! И на мен не се отваря с Mozilla.

 9. Ина Момова каза:

  Дааа, какво стана? Вчера го разглеждах и ми се искаше днес да го изпратя на приятели. Е, днес вече няма нищо!

 10. Нещо не разбирам! Току-що проверих и го отварям както под Firefox, така и под IE8 без никакъв проблем :).

 11. Ина каза:

  А аз определено не мога да го отворя днес – пробвах няколко пъти. Както и да е! Беше страхотно списание! Вече няма такива!

 12. На мен също ми се отваря нормално. Може да е имало някакъв временен проблем със сървъра или нещо друго…

 13. Дилян Симов каза:

  Фен съм на комикса от дете! А култовите поредици са над 10. Освен споменатите от Юри, мога да добавя „Великите Географски Открития“, „Елемаг – воинът на хан Тервел“, „Спартак“, „Томек“, „Бубачко“, „Чоко и Боко“, „Праисторически небивалици“… абе изобщо… 🙂

  Хванал съм се да събера цялата поредица на хартиени носители.
  В случай, че някой разполага с излишни (или, не дай си Боже, повтарящи се) броеве, дори без запазени корици, може да ме потърси във ФФ (Факин Фейсбук). 🙂
  Както са казали хората – няма нещо, което да не може да бъде договорено. 😉

 14. cinemascrotum каза:

  „Дъга“ действително е най-великата комикс поредица в България. И къде забравяте серията за „ЕЛО“? Всички броеве в PDF формат ги има в Zamunda, ако някой се интересува. Новата версия на списанието обаче смучеше яко. 🙁

 15. Peter Pan каза:

  За съжаление от сайта razkazivkartinki.com получавам съобщението, че сайтът е суспендиран! Какво означава това? Има ли другаде в интернет място, където е качено цялото списание? Това беше един чудесен сайт….