Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

300

Днешната статия ще е малко по-особена, тъй като – оказва се – е под номер триста измежду написаните от мен материали за E-lect (общият брой на материалите на сайта обаче е малко по-голям, тъй като включва и ценния принос на Теодор Войников). Затова, освен че ще използвам случая да се поздравя с този сериозен резултат и да благодаря на теб – моя любим читател – без когото да пиша нямаше да има смисъл, ще ти надуя главата с малко статистика и ще разкрия няколко бъдещи творчески планове.

Започвайки със статистиката, към днешна дата – по-малко от 24 часа след края на света – на сайта са публикувани общо 305 статии. Сто петдесет и шест (или 51.15 процента) от тях са били прочетени по 1000 и повече пъти, а статиите с над 2000 импресии са 36 (или 11.8 процента). Честно казано, много трудно ми е да преценя дали това е добър, приличен или слаб резултат, понеже нямам необходимата база за сравнение със средното ниво за България. За мен по-интересно е, че до момента съм виждал над 100 от материалите в E-lect публикувани на други места, често пъти без позоваване на оригинала. Не че се хваля, но това сигурно значи, че хората са ги харесали, нали!

По отношение на коментарите, до момента публикуваните наброяват точно 848. В общи линии подобна е и бройката на онези, които са се озовавали в кошчето, заради едно или друго нарушение на правилата. Отнесох много критика, че тази форма на „цензура” пречела на читателите на сайта. За мен обаче по-важно е да има рационален диалог на грамотен български език, изграден върху аргументи, а не обиди. Онези читатели, които имат проблем с някое от горните условия всъщност просто нямат място тук.

Като споменах коментарите в кошчето, сред тях се намират невероятни бисери. От известно време събирам най-добрите с идеята да ги пусна в специален материал, така че, когато успея да набера необходимата бройка, ще разбереш по колко различни начини съм успял да ядосам разни хора и колко цветисти могат да бъдат те в пожеланията си за мен.

Непосредственото бъдеще обаче – това до края на годината – ще бъде посветено най-вече на изкуство и, ако всичко е наред и в страната не стане нещо тъпо, което да ме провокира да променя плана, в следващите няколко дни ще си поговорим не за една, не за две, дори не за три, а за цели четири книги, в една от които имам скромно редакторско участие. Накрая на годината ще се поддадем на общата тенденция да се правят обзори на изминалите 12 месеца, а, в случай че остане време, преди обзорната статия ще се появи една за либертарианството, която от доста време се каня да напиша.

И още очаквай: много интересно интервю с много интересен събеседник и в началото на 2013 напълно нова поредица в E-lect, с която ще опитаме да разчупим рутината, обхванала сайта в последно време.

Това е всичко от мен за днес. Не забравяй, ако снощи си пропуснал да отпразнуваш края на света, на трети януари ще го отбележим по стар стил.