Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Walk2Help или ходенето като кауза

Студентски проект ти дава възможност да подкрепяш благородни начинания като се движиш пеша.

Ако напишеш в Google думата „ходене” ще научиш, че тази обикновена човешка дейност е почти универсален пенкилер: тя поддържа тонуса, премахва стреса, усилва кръвообращението, предотвратява затлъстяването, намалява риска от редица страшни болести (рак, инфаркт, диабет) и за десерт – подобрява потентността. Ходенето означава още: по-чиста среда, по-малко трафик и повече социални контакти.

При все това съвременният човек е толкова зависим от личния си автомобил (и транспорта въобще), че рядко изминава повече от 100 метра без да остави кълбета от изгорели газове и дим.

Как да накарам хората да слязат от колите? Как да ги убедя в ползата от ходенето? Тези въпроси се въртели в главата на студента Ивелин Моллов по време на една дълга разходка от офиса на Майкрософт България, където работи, до НДК.

Така се родила идеята за Walk2Help – мобилно социално приложение, което стимулира хората да ходят пеша вместо да използват превозни средства. Устройството е с вграден GPS, който отчита извървяното разстояние и измерва спестените емисии въглероден диоксид. Резултатът се запазва в онлайн профил и може да се споделя в социални мрежи като Facebook и Twitter. „Току-що извървях 1,4 км. и спестих 234 грама СО2”, научават приятелите ти след края на поредната разходка.

Добре, но хората не се „палят” по абстрактни неща без видим резултат. Проучванията показват, че повечето от нас не се чувстват директно отговорни за увеличаващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата. Така че на Ивелин му хрумнало да създаде нещо като „схема за търговия с емисии”, при която спестеното количество CO2 се превръща в кредити. Те могат да бъдат разменени срещу ресурси, предоставяни от спонсори за благотворителни каузи. Когато дариш твоята „квота” за някое добро начинание, името на фирмата-спонсор се появява в профила ти във Facebook и Twitter. Резултатът е идеалната win-win ситуация – ходейки за здраве, опазваш природата и помагаш на хора в нужда, а фирмите получават ефектна и въздействаща реклама в Интернет.

С разрастването на проекта, Ивелин осъзнал, че има нужда от екип. В резултат се появили Иван, Александър и Ивайло. Освен страшно много работа по приложението, пред тях стояла задачата да открият първата кауза и нейния спонсор.

За смисъла на ходенето

Вдъхновени от филм за отец Иван от Нови Хан, основал дома за сираци „Св. Николай”, момчетата решили да се срещнат с него. Когато го попитали от какво има нужда, той отговорил простичко: „100 килограма боб и 50 литра олио”. Ето ти две каузи. С общи усилия първите участници спестили 50 килограма въглеродни емисии и продуктите от първа необходимост се озовали в кухнята на манастира. Спонсор била ITфирма Abilitics, която първа повярвала в проекта.

Срещам се с Иван и Ивелин  в градинката пред Народния театър. „Спестихме 304 грама въглероден диоксид от Руски паметник дотук”, доволни са те. Показват ми телефоните си – тънка криволичеща линия на екрана проследява изминатия маршрут върху картата на София.

Идеята е това да те мотивира „не просто да слезеш от колата, а да помагаш. Ето, с идването дотук съм допринесъл за два килограма боб. Знаеш, че това е нещо истинско”, обяснява Ивелин. След кратка пауза добавя: „Ходенето вече има смисъл”.

Споделят на шега, че откакто е готово приложението се състезават кой ще измине повече пеша. „Напоследък се улавям, че когато ходя нарочно използвам по-заобиколни маршрути”, смее се Иван.

Момчетата са вдъхновени от неограничените възможности на идеята. Независимо от пол, раса, възраст и местонахождение – всеки може да ходи и да помага.

Поставили са конкретни цели: до края на 2011 да създадат 10 каузи и да помогнат на 500 души. Следващата година искат да достигнат до 2000, а след още 5… всичко е възможно, стига повече хора да прегърнат тяхното начинание.

Библиотека в помощ на безработни

Малко след срещата с Иван и Ивелин научавам за третата кауза. Тя е за създаване на библиотека от книги за занаяти – компютри, готварство, градинарство – в полза на хора от Защитеното жилище „Заедно“, които трябва да напуснат дома и да търсят работа. Спонсор е фирмата OneBit Software.

Как да се включиш?

Първо трябва да инсталираш приложението Walk2Help на Windows Phone 7 (става от Marketplace). След това да се регистрираш на сайта. Следва най-приятната част: ходенето. Иди пеша до офиса или магазина, направи си разходка сред природата, опознай кварталите и улиците на града, посети нови места. С Walk2Help дори безцелното мотаене (основно занимание на доста хора, които за съжаление не разполагат с WP7) придобива смисъл. След като оставиш краката си да починат, може да използваш спестеното количество СО2, за да подкрепиш едно добро дело.

Недостатъци: Засега приложението е достъпно единствено за Windows Phone 7, а броят на българите, които го ползват не е внушителен. Съвсем скоро обаче това ще се промени – Walk2Help е проектиран така, че да може да се модифицира за всяко устройство, имащо GPS.

Можеш да се присъединиш към фен страницата на Walk2Help във Facebook, както и да изгледаш клипчето, посветено на проекта.

Walk2Help на финал в най-престижното технологично състезание за студенти

Неотдавна ти разказах за Green World – българската игра, която участва в Imagine Cup – най-престижното технологично състезание за студенти в света, организирано от Microsoft. Другият роден участник на тазгодишния финал, провел се от 8 до14 юли в Ню Йорк, беше именно Walk2Help.

Отборът

Ивелин Моллов е „мозъкът” на Walk2Help – автор на идеята за приложението и лидер на екипа, който го създава. Студент втора година в Нов Български университет, технически представител на Майкрософт България и програмист в ДАВИД Холдинг.

Иван Гърбев е “виновникът” за чудесния дизайн на уеб сайта, мобилното приложение и цялостната визия на Walk2Help. В момента е последна година студент в Нов български университет и работи като дизайнер на свободна практика.

Ивайло Хинов се занимава с изграждането на сайта. Завършва магистратура в ТУ София и работи като програмист в ДАВИД Холдинг.

Александър Далемски се грижи за сървърната функционалност на Walk2Help. Студент последна година в СУ и програмист в ДАВИД Холдинг.

Ментор на отбора е Ради Атанасов. „Той е супер звезда в софтуерните технологии, един от най-добрите в света”, не крият възхищението си Иван и Ивелин. Отличен е с престижната награда Most Valuable Professional и притежател на най-високия сертификат Microsoft Certified Master.

Този текст излезе първо тук.