Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Wild Wild West

Съдейки по коментарите в интернет напоследък, в България трябва да бъде позволено да се убива, когато:

1.) Жертвата била наркоман, „отрепка” и „измет”, задържана многократно от полицията, и обект на обществено порицание и две условни присъди.

2.) Убиецът е иконописец или поне художник, или някакъв друг артист, защото е ясно, че хората на изкуството не са способни да извършат каквото и да е престъпление.

3.) Полицията е неспособна да защити обикновения човек в други, несвързани с  конкретиката, случаи.

4.) Жертвата е циганин.

5.) Правосъдната ни система не може да се справи с едни братя Галеви, които в момента се излежават някъде по плажовете на Южна Африка.

6.) Те в САЩ така правят, или поне в Тексас, или поне в…

Разбира се, става дума за случая Опиц. Не ми се говори за самия казус, най-малкото защото за разлика от хилядите коментиращи по форуми и сайтове, смятам, че човек трябва да е запознат с това, за което изказва мнение. Не е невъзможно Опиц наистина да е извършил убийство в условията на неизбежна самоотбрана (въпреки че, ако се съди даже по собствените му разнопосочни показания, ситуацията не е била такава) – в този случай и само в този случай присъдата му би била неоправдана.

Но аз не искам да живея в държава, в която е ОК да застреляш някого, само защото бил циганин, наркоман или дребен престъпник. Не желая да принадлежа към общество, което приема определена социална прослойка за недосегаема – понеже толерантността по случая Опиц единствено може да доведе до повече случаи Стависки. А, ако говорим по темата за импотентната ни съдебна система, е редно да си припомним, че и съдиите са хора – част от едно общество, за което закононарушението все пак е начин на живот. Между кражбата в особено големи размери и пътуването гратис няма принципна разлика – и в двата случая ограбваме нечий друг труд. Добрият националист, който сутрин си пие чая с Волен, а следобед раздава правда в Катуница, може да се превърне в убиец само с един ритник в повече. Шофьорът, който минава на червено, по нищо не е по-добър от онзи, който влиза в колата пиян. Когато осъждаме братя Галеви, масово добавяме по малко зле прикрита завист.

Саморазправата не е начин да се преборим с беззаконието. Виж, културата, основана върху зачитането на законите, е – колкото и трудно да ни бъде да повярваме в това.

П.С: Илюстрацията е оттук.

1 коментар

  1. Eli каза:

    Браво!