Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

С Green World срещу замърсяването

Компютърна игра учи децата да събират отпадъците разделно и да опазват околната среда.

Светът е голям и боклуци дебнат отвсякъде. Стъклени бутилки, пластмасови опаковки, ръждясали железа и нефтени петна покриват като килим шестте континента (без Антарктида, която обаче се топи).  Ти си героят, изправен пред предизвикателството да ни избави от екологична катастрофа. За целта трябва да събереш, сортираш и рециклираш колкото се може повече отпадъци. Защото план „Б” – друга планета, на която да отидем – няма.

Това, накратко, е сюжетът на Green World („Зелен свят”) – играта, с която България ще участва на Imagine Cup 2011 – най-голямото технологично състезание за студенти в света, организирано от Майкрософт. Основната тема на надпреварата тази година е „Представи си свят, в който технологиите помагат за разрешаването на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес”. Отправни точки за участниците при разработването на проекти са Целите на хилядолетието за развитие на ООН. Една от тях е именно осигуряването на устойчива околна среда.

Играта

Тя „цели предимно децата в училищна възраст, защото това е времето, когато трябва да се научим да ценим и пазим това, което е около нас”, обяснява Лазар Христов, един от авторите на проекта.

Героят ти е симпатичен малчуган, който се отправя на кръстоносен поход срещу омразните боклуци. След като си избираш регион, който искаш да облагородиш, започва същинската част – събираш отпадъците, сортираш ги в различни контейнери – стъкло, пластмаса, хартия и метал, и ги рециклираш. По-упоритите замърсявания (като петролните) се подлагат на „специална преработка”. Заслугите в областта на чистотата се награждават с медалчета (баджове). Когато натрупаш определен брой от тях, можеш да преминеш към висшия пилотаж на природозащитата – изграждане на пречиствателни станции и ветрогенератори и включване в каузи като „Не на избиването на животни заради кожите им”.

Има десет нива. „Колкото по-активен си, толкова по-високо отиваш. Целта на задачите (куестовете) и каузите е да те стимулира да бъдеш по-добър”, казва Богдана Ракова от екипа. „Хубаво, че може да се играе както поотделно, така и с други хора. Така децата се научават да работят заедно”, допълва тя.

Образователният елемент също е застъпен. Текстове обясняват значението на рециклирането, смисъла от пречиствателните станции и ползата от опазването на околната среда. Има и тест, който проверява наученото.

Успехът

Това е първият път, когато български отбор се класира в категорията „Разработка на игри”. Тя включва три подкатегории – за телефон, браузър и конзола, като Green World ще участва в първите две. Съперници на нашите ще бъдат 8 тима от различни страни.

Успехът е плод на година и половина труд. Желанието на студентите било да участват още през 2010, но времето не стигнало да подготвят всички материали. „Минахме първи кръг, обаче на втория ни дисквалифицираха”, обяснява Богдана с леко неудобство. Това им позволило да развият идеята си. „Имахме повече време да направим някои неща, за които не се бяхме сетили преди”.

Седмица преди финалите, студентите продължават да умуват как да усъвършенстват проекта си. Регламентът позволява да се внасят подобрения до самото начало на турнира. Последно им хрумнало да направят контейнерите за боклук в различни форми и цветове според вида на отпадъка. В момента всички кофи са от един „модел”, различават се само по надписите. Идеята е всички деца, дори най-малките, които още не могат да четат, да свържат в съзнанието си непотребния отпадък (най-вероятно опаковка от шоколад) с правилното хранилище.

Забелязвам, че „Green World” се различава от стереотипа за компютърна игра. Няма насилие, кървища и зомбита. Няма екшън. Героите не могат да умрат и независимо колко се стараят завършват играта с пълен комплект крайници. Накрая – липсва стремежът да победиш на всяка цена, било то компютъра или другарчето. „Не се ли опасявате, че ще е скучна на съвременните деца?”

Играта „набляга на съзидателния елемент и насърчава активността”, отговаря Богдана. „Учи децата да постигат заедно целите си и да са отговорни към бъдещето на своята планета”. Кимам в знак на съгласие и им пожелавам успех. След по-малко от седмица Боби, Петър и Лазар заминават за Ню Йорк, където между 8 и 13 юли ще се проведе финалът.

Дори да не успее да се пребори за място на почетната стълбица, българският отбор има шанс да завоюва сърцата на публиката. Можеш да подкрепиш Боби, Петър и Лазар като гласуваш за тях тук.

Green World, разбира се, си има и страница във Фейсбук.

Отборът

Богдана Ракова е трета година студентка по компютърни науки в Софийския университет. Тя се грижи за това работният процес да тече гладко и помага в разработката на проекта.

Петър Вълканов е студент в Лондон (в University of Hertfordshire). Учи 3D моделиране и визуализация, но истинското му хоби е дизайнът. Негово дело е графиката на играта. Повече от работата му може да видиш на www.valkanoff.com.

Лазар Николов всеки момент ще завърши Софийския университет със специалност компютърни науки. Има амбицията да продължи да развива проекта и след състезанието.

Ментор на отбора е Емил Стойчев. Той е носител на наградата Microsoft Silverlight MVP (най-ценен специалист на Майкрософт) и има дългогодишен опит в областта на информационните технологии. Основният му принос е да даде  правилните насоки на студентите.

Състезанието

Imagine Cup е най-голямото технологично състезание за студенти в света. То се организира от Майкрософт за девета поредна година, като в него има участници от цял свят. Imagine Cup насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаването на технологични иновации, които могат да променят света.

В него има 5 основни категории (Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Дигитална Медия и Windows Phone 7) и четири допълнителни, като всички дават възможност на младежите да се класират на световните финали и да спечелят награди. Тази година за местното състезание в България се регистрираха повече от 700 души, а в световен мащаб те са над 300 000.

П.С: Този текст беше публикуван за първи път тук.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.