Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Шок! Конспирацията Кличко!

Ако очакваш тук да прочетеш още от същото на тема допинг проби, мафия, световна спортна конспирация срещу България, нестандартни ръкавици, съдийска подкрепа, нечестна игра, удар с лакът, зловеща измама, лош късмет, вуду магия или каквото друго оправдание са успели или ще успеят да измислят псевдомедиите у нас за поражението на Кубрат Пулев от Владимир Кличко, ще се окажеш изненадан. Личното ми мнение е, че Кличко – който не случайно беше спряган като очевиден фаворит в този двубой – демонстрира много по-висока класа от Пулев и спечели срещата напълно заслужено (впрочем, говорейки за „по-висока класа“, за голямо съжаление, имам предвид и представянето му на ринга, и поведението му извън него).

В една по-нормална държава с това историята щеше да приключи, а представянето на Кубрат Пулев да е повод за задоволство сред феновете (все пак той загуби за първи път в мач за световната титла срещу може би най-добрия боксьор на десетилетието) и на анализи вътре в екипа на нашия състезател, които да открият слабостите му и да изградят стила му на игра и личността му като ги преодолеят. Понеже ние все още сме съвсем леко извън нормалността обаче, у нас поражението беше прието като лична обида от хиляди хора, плод на поредната зловеща конспирация срещу България, който не би се случил, ако за Кличко не работеше огромна мафия, а жълти заглавия като „Светът в шок! Кличко е разкрит! Победата му дойде след измама“ докараха на авторите си десетки хиляди посещения за отрицателно време.

Всъщност, ако има конспирация, която сблъсъкът между Пулев и Кличко да извади наяве, тя е тази, която сами имаме навика да си създаваме. Досегът с реалността е труден за мнозина у нас, и затова винаги е по-лесно да си разказваме приказки – от онези, в които ние самите или поне някой смел герой, с когото се асоциираме, се изправя срещу света, а евентуалното му поражение прекрасно се вписва в онзи наратив, според който винаги някой друг ни е виновен. В света на тези приказки, разбира се, спортът не е само спорт, достойно е не да поздравиш победителя, а да го напсуваш, чуждият химн трябва да бъде освиркан, а истината за реалното съотношение на силите – прикрита под тонове панегирици.

Конспирацията Кличко излезе наяве чрез стотици нелепи заглавия в жълтите медии, но в крайна сметка не медиите са виновни, а десетките хиляди хора, които, четейки глупостите им, им дават насока на развитие. За всички тях ще е добре да разберат, че, ако искат да престанат да бъдат жертви на световни заговори, първо ще трябва да се научат на малко повече достойнство, спортсменство и самокритичност.

П.С: Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.