Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Призвание герой – брой 2

От няколко дни насам втората част на сборника „Призвание герой“ вече е на пазара. Този сборник (ще се повторя от материала си за част първа) не е съвсем типичното литературно произведение, тъй като от една страна насочеността му е предимно към по-младите (идеалният му читател би бил на възраст между 10 и 25 години) и на второ място се състои от 3 книги-игри.

Повечето млади мъже си спомнят, че книгите-игри бяха изключително популярни в България между 1992 и 1998 г. – до толкова, че моят приятел Майкъл Майндкрайм (интервю с когото ще можеш да прочетеш в следващите дни) е измежду най-продаваните живи български автори с тиражи, надхвърлящи 50 хиляди, а популярността му дори днес е толкова голяма, че лесно събра 6 хиляди лева в една от най-уникалните инициативи в историята на родната литература. Освен него на полето на тази интерактивна медия се изявяваха някои от големите ни писатели и преводачи като Любо Николов (когото вероятно познаваш с великолепния му превод на „Властелина на пръстените“) и Богдан Русев (който пък по случайност преведе филма), както и други обичани автори като Георги Миндизов, aka Джордж М. Джордж, който се справи прекрасно с предпечата на „Призвание герой 2“ и освен това даде обширно интервю за съставителите на сборника, поместено накрая му.

Ако не си във възрастовата група на старите почитатели на книги-игри, нестандартната им в сравнение с тази на традиционната литература структура може и да те обърка в началото, но тя всъщност се следва с лекота, като за да се потопиш в историята, основното, което трябва да направиш, е да четеш внимателно указанията в края на всяка кратка глава, която тук е наречена епизод.

Трите книги в „Призвание герой 2“ са „Отново заедно“, „Да намериш Дракон“ и „Прах и сол“.

С първата от тях Майкъл Майндкрайм отбелязва завръщането си в медията, която някога го направи популярен. Историята изправя четирима млади мъже пред предизвикателствата на съвременния живот, описвайки един не съвсем обикновен ден от битието им в София, такава каквато я помним, и подготвяйки почвата за още едно шеметно приключение.

В „Да намериш Дракон“ по всяка вероятност единственото, което липсва, е истински дракон, но за сметка на това читателят се сблъсква с великолепен хумор, преобърната наопаки фентъзи история, в която гоблините минават за добри и цивилизовани, и гледат с презрение на хората и останалата варварска паплач, и екшън, развиващ се на пълни обороти на няколко хиляди лакти височина. Автор е Спасимир Игнатов, за чието бъдеще тая големи надежди (като най-вече се надявам да не предаде лежерния си подход към писането на децата си) и чието настояще е натъпкано с изключителното му въображение, което няма да те остави да скучаеш даже за миг – особено ако познаваш темите и субектите, които пародира.

Що се отнася до „Прах и сол“, с него авторът Сикамор Брайт се завръща към вселената, вече позната на читателите на „Призвание герой“ от книгата-игра „Падението на Мрак“, разказвайки за приключенията на бунтовния Непокор във времето, когато се опитва да обедини народите на вълшебната Грешна земя около каузата си – сриване на деспотичния Мрак със земята.

Моето скромно участие в „Призвание герой 2“ отново се свежда до помощ с редакцията, така че аз пак съм умерено пристрастен и няма да се спирам в подробности нито на немалкото му достойнства, нито на проблемите, съпътстващи съставянето му. Сборникът този път обхваща цели 428 страници, струва 14.99 лв. и може да бъде намерен в книжарниците или закупен онлайн от сайта на Завета на Крея.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.