Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Призвание герой – брой 4

Hero Calling 4Четвъртият брой на поредицата от сборници с книги-игри „Призвание герой“ по мое мнение е най-добрият в нея досега. Редовните читатели на E-lect вероятно знаят що за чудо е тази поредица, както и за моята скромна роля в редакторската работа по нея, но ако ти не си от тях и ти се иска да научиш повече, можеш да погледнеш представянията на предишните  броеве ето тук, тук и тук, тъй като никак не ми се ще да се повтарям.

Причините да смятам „Призвание герой“ 4 за най-доброто, което с момчетата от „Сдружение книги-игри“ сме представяли до момента, са най-малкото две. На първо място измежду трите истории в сборника няма такава, която според мен да отстъпва сериозно по качество на останалите (какъвто беше случаят с броеве 2 и 3). На второ, още по време на работата по брой 3, но дори в по-голяма степен сега успяхме да преодолеем много от проблемите, свързани с координацията на редакторската и предпечатната работа, обрекли броеве 1 и 2 на дразнещи грешчици и пропуски, които с малко късмет биха могли да бъдат поправени за потенциалните им втори тиражи.

По вече утвърдила се традиция, четвъртото проявление на „Призвание герой“ съдържа три книги-игри: Зъби на Стефан Стефанов, Убежището на Радослав Апостолов и Вълча дупка на Слави Ганев, както и интервю с популярен автор в интерактивната медия: Явор Ялъчков, който е по-популярен сред почитателите ѝ с псевдонима си Сикамор Брайт.

Както може би ще ти подскаже заглавието, Зъби е история за вампири. При все че темата е сериозно експлоатирана в последните години, тази книга-игра успява до голяма степен да избяга от основните ѝ клишета, като поставя вампирите едновременно от двете страни на барикадата и като се фокусира по-скоро върху криминалния елемент в приключението на главната си героиня, отколкото върху тънкостите на вампирската съдба. Без да навлизам в спойлери, сюжетът тук се върти около издирването на изчезналата дъщеря на стария барон, владеещ един фентъзи град, а героинята – Елия – е пусната на свобода след дългогодишно „лечение“ в градската тъмница, за да открие липсващото момиче.

В Убежището пък Радослав Апостолов бяга надалеч от популярните в последно време теми, за да се върне към любимия на творците от края на миналия и началото на този век Апокалипсис, и да ни покаже собственото си виждане върху подготовката за него, оцеляването и живота след като по-голямата част от цивилизацията е отишла в небитието. Главният герой в това малко по-мрачно приключение се казва Станимир Стоев и живее в съвременна София, а много от ситуациите, в които изпада преди, по време и след „края на света“, вероятно ще те заинтригуват с типично родния си привкус.

България, но не такава каквато е днес, а каквато е била в годините непосредствено преди Втората световна война, е декор и на третата книга-игра в сборника: Вълча дупка. В нея Слави Ганев преобръща по нетрадиционен начин някои от клишетата в хоръра, карайки те не просто да погледнеш през очите на „чудовището“, но и да бъдеш въвлечен във вътрешната му борба. Обаче дори по-голямо достойнство на Вълча дупка е прекрасната атмосфера, чиято дълбочина рядко може да се срещне в интерактивната медия.

По традиция ще завърша с цената на четвъртия сборник „Призвание герой“ – 14 лева във всички по-големи книжарници – и няма да пропусна да те информирам, че можеш да го откриеш онлайн на сайта LegacyOfKreya.com. Там, разбира се, би могъл да разгледаш и останалите издания на „Сдружение книги-игри“, а също и да попълниш колекцията си с предни броеве на най-интересното периодично издание за интерактивна литература у нас.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.