Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Българите! Забравените постижения

Forgotten BulgariaНачинът, по който гледаме на българската история, винаги ми е бил интересен с това, че в него се сблъскват две пълни противоположности. В единия ъгъл е полираната полу-пропаганда от учебниците по история, в която се кълнат пишман-националистите и която свежда огромното многообразие от личности в миналото ни до малък набор от стереотипни образи – герои, чиито основни характеристики са любовта към родината и готовността да се пожертват за нея. В другия, донякъде естествената реакция, която в стремежа си да покаже, че като цяло не сме по-добри от всички останали хора по света, ни изкарва много по-лоши – неамбициозни страхливци, които никога нищо не са дали на планетата и вечно са обекти в игрите на големите (естествено, преувеличавам, но не с чак толкова много).

Истината е, че хора всякакви. Както в исторически план, така и в нашата съвременност лесно можем да намерим както примери, които предимно предизвикват отвращение, така и такива, на които можем да се възхищаваме, от които следва да се учим, и които за нищо на света не бива да забравяме.

Въпросът кои са личностите, попадащи сред последните, навярно на свой ред ще има поне два много различни отговора, на база на това какво отговарящите смятат за ценно и достойно за подражание. По редица причини, свързани с историческата ни съдба, стандартното виждане включва преди всичко хора на насилието – революционери от XIX век, политици, водили страната в тежки времена, генерали и военни, побеждавали вражеските сили по време на войните за национално обединение. Е, тук-там и някой писател.

В горното няма нищо лошо, но ако спрем дотам, пропускаме страшно много големи имена, чиито исторически принос е не по-малко значим.

Това, което харесвам в Българите! Забравените постижения е, че тази великолепна книга се фокусира именно върху тях. Създадена от Делян Момчилов (автор и създател на концепцията), Стен Дамянов (илюстратор) и други, този видимо екипен проект разказва историите на 50 наши исторически фигури, оставили принос в сфери като изкуство, наука, предприемачество и просвета.

Всеки очерк комбинира текст и илюстрации в малко произведение на изкуството, което по достъпен начин разгръща пред очите на читателя живота на своя герой – бил той скулптор като Асен Пейков, лекар като Тота Венкова, индустриалец и благодетел като Аврам Чальовски или околосветски пътешественик като Анка Ламбрева.

Показателен за нуждата от книга като тази е фактът, че аз, при се че се гордея с исторически си познания, не бях чувал за мнозинството от нейните герои – а срещата с техните истории без съмнение е едно обогатяващо преживяване.

Без да преувеличавам много, си мисля, че интересът към това издание и подобните нему е чудесен лакмус за патриотизъм. Ако историята на България те интересува, смяташ, че можеш да се поучиш от добрите примери в нея, и не потръпваш с нежелание от нуждата да прочетеш за забравените им постижения, си патриот. Ако мотивацията ти е да се посбиеш, да покажеш на по-нисшите кой е шефа и да „предпазиш“ жените ни от тези така зловещи чужденци, си нещо доста доста по-различно.

Българите! Забравените постижения е издание на Сиела. По книжарниците можеш да я намериш на цена от 19.90 лв.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.