Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Капитан… кой?

Използвам паузата между статиите за климатологията за една бърза новина от света на маркетинга. Както знаем, има хубави брандове, има и лоши такива, а в родното интернет пространство на особена почит се радват забавните. Видно е, обаче, че едно име доскоро отключваше ужаса и агресията на много от добрите хора по света. Не, то не е това на Ал Каида (за което разни европейски интелектуалци с леви възгледи все намират по няколко съчувствени думи), нито на СССР – което от своя страна краси милиони тениски, щампи и всякакъв друг мърчандайз.

Брандът, за който говоря, се казва „Америка”. Отчитайки този факт, от Парамаунт и студио Марвъл са взели недомисленото според мен решение да разрешат на дистрибуторите на новия им филм „Капитан Америка: Първият отмъстител”, ако искат, да съкратят заглавието само до втората му част. Няма да коментирам колко осакатяващо е това.

По-интересно е, че от идеята са се възползвали само три държави: Русия, Украйна и (учудващо донякъде) Южна Корея. (Като можем да предположим, че малко по на север са решили да спестят на народа си изцяло тоя триумф на развратения капитализъм.) В арабския свят името ще остане непроменено.

Така че явно в случая преобладава мнението, че изкуството е добре да бъде оставено да говори само за себе си, вместо да бъде задушавано в името на някаква локална идея за политическа коректност.

Което си е положително!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.