Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коледна приказка: 2017

Christmas CandleВ книгата си Ултра здравето Рич Рол разказва как съумява да се превърне от 39-годишен затлъстял адвокат, прекарващ вечерите си с чийзбургер в ръка пред телевизора, в изключителен атлет, който и днес – десетилетие по-късно – е редовен участник в някои от най-тежките състезания на планетата. Макар че е истина, че далеч не всеки притежава онези качества, които да го преведат през жертвите, нужни за да постигне подобна трансформация, Рол съвсем не е единственият вдъхновяващ пример за подражание, за когото мога да се досетя.

Споменавам името му обаче по две причини. Първата от тях е, че времето около Нова година традиционно е период на равносметка. За много хора това е моментът например да се запишат в най-близкия фитнес, който ще продължат да посещават с нарастващо разочарование от отсъстващите бързи резултати поне до края на януари. Други си обещават да бъдат по-добри (обикновено без да имат ясен план как да постигнат това), по-успели или по-богати – и в резултат най-вече колективно допринасят за растящите печалби на вълнуващата индустрия с търкане на лотарийни билетчета.

Втората ми причина е, че забелязвам как с времето животът развива собствена инерция и именно тя прави все по-трудно изпълнението на коледно-новогодишните пожелания. Лесно е да правиш едно и също ден след ден, противопоставяйки се на всяка промяна с аргумента, че нямаш време (или например си прекалено стар) да постигнеш каквото и да било. Трудно е и изисква жертви да продължаваш да се развиваш.

Хората като Рич Рол ни показват как често пъти оправданията, които използваме, за да рационализираме нежеланието си да преминем през периода на болка за наше собствено добро, са напълно изпразнени от съдържание. В този контекст коледното ми пожелание е съвсем просто: ако равносметката ти от последните дни е, че си готов да промениш един или друг аспект от живота си, това е чудесно. Разбери обаче, че по всяка вероятност няма бързо, лесно и безболезнено решение. Направи си план. Започни да го следваш. И – за Бога – не прави още по-богати продавачите на вълшебни отвари, магически търкащи се билети и всякакви други чудодейни решения.

Честита Коледа и успешна Нова година!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.