Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: истината за ваксините™

България и Исландия – която обичам да давам за пример за държава, справяща се успешно с коронавирусната епидемия – се различават в много отношения, едно от които е свързано със средната възраст на починалите от COVID-19. В Исландия до момента има един починал във всички възрастови групи под 60 и още трима в групата на 60-69-годишните. Осемдесет и седем процента от всички смъртни случаи, причинени от вируса в страната, са сред хора на 70 и повече години, а почти 70 процента – сред 80 и повече годишните.

В България от друга страна по данни на Министерство на здравеопазването, които прочетох в Капитал миналата седмица, около 33 процента от починалите са на 65 и по-малко години. Средната възраст на жертвите – около 70 години – е с повече от десетилетие по-ниска не само от тази в Исландия, но и в сравнение с повечето развити държави по света.

На какво се дължи тази огромна разлика е изключително сложен въпрос. Състоянието на родната система на здравеопазване, което не е особено високо дори в добри времена, без съмнение играе известна роля. По-важно според мен обаче е, че ние българите като цяло сме по-болни от гражданите на всяка друга държава в ЕС, а този факт е движен до голяма степен от масово отсъствие на интерес към навици, които биха подобрили здравето ни.

Ще ти дам два примера. Исландия е на трето място в Европа по процент на непушачите (81) и на предпоследно по процент на активните пушачи – 12 (оставащите 7 процента пушат по по-малко от една цигара на ден). България е на последно място що се отнася до процента на непушачите си и в челото по процента на активни пушачи.

Исландия е на първо място в Европа от гледна точка на дела от гражданите си, които спортуват активно (6 от всеки 10 или близо двойно повече от средното за ЕС). България е на предпоследно място с по-малко от 1 от 10.

На този фон, за мен е изключително изненадващо колко много български граждани се загрижиха онлайн за потенциалните странични ефекти от ваксините срещу коронавируса. Без да претендирам, че наблюденията ми са универсални, поне в кръга на моите познати групата на „загрижените“ се състои почти без изключение от хора, които отговарят на най-малко две от следните три условия: 1.) нямат образование в сферата на медицината или биологията, и никога не са проявявали интерес към нея в свободното си време; 2.) пушат и/или пият редовно и в големи количества, и никога не са се притеснявали от огромните, добре проучени в продължение на много десетилетия и доказани странични ефекти от тези два навика; и 3.) не спортуват и често смятат спорта за загуба на време, а онези, които го практикуват редовно, за идиоти.

Това само по себе си, разбира се, не означава, че да се гледа критично е неоправдано, нито че страховете на тези хора задължително са необосновани. Ако обаче се зачетеш в списъка с проблеми, които те се притесняват, че ваксините ще има навлекат, ще ти направи впечатление, че те се причиняват изключително често от собствените им вредни навици. Например в средите на онези, които „не са антиваксъри, но…“, почти винаги се споделя страхът, че някоя от ваксините може да причини автоимунно заболяване. До момента няма нито един подобен пример. За сметка на това най-важните рискови фактори за развитие на автоимунни проблеми, върху които имаме контрол, са пушенето и наднорменото тегло. (Полът и наследствеността също са от голямо значение, обаче днес все още са константи.)

Друг страх, който винаги изплува в разговор за новите ваксини, е, че те потенциално биха довели до безплодие. До момента няма нито един подобен пример. Кои са основните причинители на безплодие на планетата? Пушене, наднормено тегло и системно прекаляване с алкохола.

В тази връзка, притесненията от ваксините са движени от култивирания за стотици хиляди години в еволюционната ни история страх от непознатото, докато лекотата, с която вкарваме в телата си доказано опасни субстанции, е следствие от простия факт, че сме били изложени на тях през целия си живот.

Да гледаш критично е изключително важно. Поради тази причина всяка ваксина преминава през три фази на тестване сред хора, които на първо място показват дали тя е безопасна и на второ демонстрират дали работи и дали предизвиква желаната имунна реакция. Противно на слуховете, стандартните практики са спазени до последната запетайка при разработването на одобрените към момента ваксини срещу коронавируса. Тествани са повече хора от обикновено – в трета фаза от клиничното изпитване на продукта на Pfizer и Biontech, например, взимат участие около 43 000 доброволци. (За сравнение, в третата фаза на тестването на Cervarix – ваксината срещу човешки папилома вирус на GlaxoSmithKline – взеха участие около 18 000.)

Сериозни странични ефекти – такива, които биха ме отказали да се ваксинирам – няма. Възможно ли е такива да бъдат открити в бъдеще? Да, но индивидуалният риск е изключително малък – в много пъти по-нисък от риска, на който се подлагаш, сблъсквайки се директно с коронавируса. COVID-19 впрочем в действителност причинява сериозни и понякога дълготрайно странични ефекти сред оцелелите.

Накратко: стопроцентова гаранция не е имало никога и за нищо. Потенциалните дългосрочни проблеми от ваксините са толкова хипотетични и толкова по-слаби от онова, което вирусът може да направи с тялото ти, че лично аз ще се ваксинирам при първа възможност. Ще препоръчам на членовете на семейството си, приятелите си и читателите си да направят същото, след като се консултират с лекар, който да прецени дали не попадат в някоя от редките категории, при които ваксинирането в действителност би могло да бъде противопоказно.

Що се отнася до хората в разрастващата се общност, чието мото е „не съм антиваксър, но…“, мога единствено да се надявам, че новооткритият интерес към собственото им здраве ще ги стимулира да обърнат внимание на доказано вредните си навици. Епидемията рано или късно ще приключи, но България, в която пушачите са много, а спортуващите малко, ще продължи да бъде държава, в която животът е много по-кратък от средното за Европа.

П.П. Изображението е на Thirdman и е свалено от Pexels.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.