Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Добросъците

Fairy TaleРедовните читатели на E-lect знаят, че тук сме големи фенове на приказките-игри, излезли изпод перото на Никола Райков, с които той не само, че радва хиляди малчугани вече трета година, но и нагледно демонстрира, че свободното споделяне в интернет може да бъде от полза както на читателите, така и на авторите.

Приказната поредица започна горе-долу по това време през 2013 г. с Голямото приключение на малкото таласъмче и продължи горе-долу по това време през 2014 г. с Още по-голямото приключение на малкото таласъмче. След като си даде почивка през миналата година, Никола се завърна на пазара през тази с третата си приказка игра (и първа, в която главният герой не е Таласъмчето) Добросъците. Ако си почитател на автора във Facebook, навярно вече си видял, че новата му книга, плод на съвместна работа с популярната детска художничка Мая Бочева, постигна огромен успех, още преди официално да „излезе“, надминавайки 500 бройки в предварителни продажби.

Самата приказка-игра, на която аз имах възможността да хвърля няколко погледа, този път е насочена към мъничко порасналите слушатели на предишните две приключения. Тя би била чудесен подарък за онези деца, които знаят да четат и пишат, и едновременно с това все още са очаровани от вълшебния приказен свят около тях (при все че има потенциала да се хареса и на най-малките, а вероятно и на онези родители, които обичат хубавите приказки).

Героите в Добросъците този път са трима: фотьойльонката Фифита, прахоядът Смук-смук и електрушката Жужка, а целта на приключението им е да разберат защо са се случили няколко малки промени в дома на големите хора с важен ефект върху техния живот. Приключението им е разказано в рамките на 60 „глави“ и общо 68 страници. Многобройните илюстрации по мое мнение успяват да му вдъхнат истински живот.

Ако има нещо, което да не ми допада в новата книга на Никола, то е, че множеството начини за преиграването ѝ, произтичащи от наличието на трима герои, няколко алтернативни пътища и различни финали, правят всеки отделен прочит не особено продължителен,  поне за мен. Тъй като не съм първокласник обаче, няма как да преценя дали дължината не е подходяща, за да се задържи вниманието на малчуганите от началото до края, какъвто, смятам, е авторовият замисъл.

При всички положения, първоначалните ми впечатления (явно споделяни от над петстотинте родители, вече закупили книгата за децата си) са, че Добросъците са качествено допълнение към приказната поредица на Никола и са особено интересни с оглед наближаващия първи юни. Тяхното приключение може да бъде поръчано от сайта на „таласъмчето“. Би могъл да се сдобиеш с него и на започващия днес Панаир на книгата в НДК, където и Добросъците, и другите приказки-игри ще се продават заедно с много други интерактивни заглавия на щанда на „Сдружение книги-игри“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.