Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Рекламисти партизани

Имам чувството, че напоследък всеки запълва нуждата си от изява, правейки си блог, медия или – например – сайт за запознанства. В това няма нищо лошо, разбира се – аз също го правя (но не, не си попаднал на сайт за запознанства). Проблемът идва, след като вече си показал онлайн творението си на всичките си приятели във Facebook и внезапно осъзнаеш, че желаеш то да бъде видяно… може би не от целия свят, но поне от малко повече хора.

В този момент амбициозните млади блогъри или дизайнери естествено осъзнават, че парите им няма да стигнат, за да си наемат също толкова амбициозен млад екип от рекламисти, нито дори да платят за помощта на рекламна агенция, а – след известен размисъл – че дори плащането за Pay per click или VIP в dir.bg или пък в gbg.bg не би било по обеднелия им джоб в разгара на кризата.

В подобна ситуация и при положение, че са умни и целенасочени (или поне твърдоглави като автора на настоящата статия), те рано или късно стигат до концепцията за партизанския маркетинг.

Партизанският маркетинг – guerrilla marketing на английски – не е нова концепция дори за мен и, ако и с теб е така, тази статия вероятно няма какво да ти каже. Тя е предназначена да изясни на незапознатия читател значението на термина и общите принципи, на които този подход към рекламата се базира, и да го подготви да нагази в дълбокото.

Ти вече си нагазил в дълбокото? В такъв случай ти препоръчвам да се запознаеш с другите обширни материали, които, надявам се, ще са се появили на сайта, по времето, когато четеш тези редове. Ако случайно няма обширни материали и алтруизмът ти е в кръвта, спокойно можеш да помогнеш за написването им.

Още ли си тук? В такъв случай приемам, че имаш нужда от малко пояснения. Както вече споменах, партизанският маркетинг не е нова концепция. Всъщност терминът е „изкован” от Джей Конрад Левинсън, който в книгата си Guerrilla Marketing от 1984 г. го използва като обобщение на „неконвенционалните маркетингови средства, използвани в случаите, в които финансовите или други ресурси [на рекламиращия] са ограничени или въобще не съществуват”. Сигурно ще се досетиш, че партизанският маркетинг не се ограничава само и единствено до интернет. При все това тук ще се спра предимно на проявленията му в мрежата.

Преди да продължа, обаче, ще цитирам още едно от определенията на Левингстън за същността на този тип рекламна дейност. По думите му тази същност се състои в „постигането на стандартни цели, като печалба, с нестандартни средства, на базата на вложена енергия вместо пари”.

От двете определения би трябвало да ти е станало ясно, че партизанският маркетинг е насочен към малкия бизнес. Той е необходимост в ситуация, в която стоките или услугите, предлагани от теб, се окажат неконкурентоспособни, само и единствено защото рекламният ти бюджет е ограничен и информацията за тях не може да стигне до потенциалните им клиенти. Именно такава е ситуацията в съвременната интернет среда.

Проблемът

е, че каквато и онлайн услуга да решиш да предложиш ще се озовеш в ниша, която вече е заета от поне няколко големи компании, към които естествено вървят големи рекламни екипи и бюджети. (Освен, разбира се, ако не си новият Марк Зукърбърг, Джими Уейлс или Ивън Уилямс – в такъв случай те поздравявам. И да не забравиш кой пръв е повярвал в теб, когато вземеш големите пари, ей!).

В света на информацията съществуват множеството сайтове на всички вестникарски издания в България, които черпят аудиторията си не само сред потребителите на интернет, но и сред читателите на печатните си варианти. Дневник и Капитал са класически примери за това. Дори тях да ги нямаше, обаче, остават новинарските емисии в големите портали, като dir.bg, чисто електронните вече наложени издания от типа на actualno.com и новинарските агенции, като недоразумението БГНЕС.

Подобно е положението при социалните мрежи. Дори да не броим Facebook и Twitter, имаме чисто българските Svejo и Favit.

Имаш сайт за запознанства? Sorry! Нишата вече е заета от gepime.com и себеподобните му. (Да не споменавам, че всеки идиот иска да направи такъв сайт. Хайде де, ти можеш повече!).

Същото се отнася за абсолютно всяка сфера на живота, за която можеш да се сетиш. Големите вериги супермаркети (като Била и Фантастико) са познати на всички и излизат на предни позиции в търсачките, О’Шипка, KFC и подобните им окупират пазара на доставка на храна по домовете, няколко големи компании са се настанили на върха в сферата на уеб-услугите… Дори простото популяризиране на най-обикновен блог не е лесно при съществуващата конкуренция от страна на gatchev.info, barekov.com и още много други.

Казвам това не за да те обезкуража. Бизнес средата никога не е предлагала лесни пътища. Така че, за да успееш, ще ти се наложи да бъдеш способен, целенасочен и упорит.

Решението

на въпроса как да рекламираш продукта си, за да се наложи на вече заетия пазар, е да се обърнеш към партизанския маркетинг. Преди всичко нито споменатият Левинсън, нито някой друг може да ти предложи готови модели. Няма да го направя и аз, не защото не искам – такива просто не съществуват.

Концепцията за партизански маркетинг обединява принципи, чието следване би насочило уменията и креативността ти към създаването на рекламна стратегия с малко пари и относително висока степен на възвръщаемост. Ще се спра накратко на онези от тях, които са от особено значение в интернет:

Първо, рекламистите партизани винаги се възползват от възможностите, които им предоставят модерните технологии. В контекста на глобалната мрежа това означава, че, когато обмисляш рекламната си кампания, не бива да оставяш извън борда свързаните директории, социалните сайтове, форумите с тематика, отговаряща на продукта, който предлагаш, сродните блогове и прочие. Използването им обаче не трябва да става хаотично, защото:

Както всяка друга рекламна кампания, успешният партизански маркетинг следва да има ясен фокус (или с други думи да бъде подчинен на изработена предварително стратегия). Не всяко споменаване на продукта или сайта ти е реклама и далеч не всяка реклама води до положителен резултат.  Затова кампанията трябва да бъде детайлно изработена, като всеки от елементите в нея има връзка с останалите. Ясният фокус означава и още нещо: не се разхвърляй да рекламираш множество различни стоки, услуги или сайтове. Една партизанска рекламна кампания работи толкова по-добре, към колкото по-малко продукти е насочена.

На следващо място, тя трябва да се ориентира към индивите и малките групи от хора и да се стреми да спечели доверието им. Рекламистите партизани винаги и задължително разчитат на потенциални дългосрочни клиенти, вместо на множество, но краткосрочни такива.

Освен това, за да бъде постигната целта, заложена в предния принцип, рекламната ти кампания трябва да бъде основана на човешката психология, вместо на личния ти опит и преценка (дори когато си уверен във възможностите си) и – не дай Боже – на догадки. Последните най-добре изобщо ги забрави, а опита си използвай, когато избираш средствата (маркетинговите методи), чрез които ще реализираш своята реклама и които е добре да работят в комбинация помежду си.

И накрая, но далеч не на последно място – както вече споменах, партизанският маркетинг е начин за промотиране на стоки и услуги, когато нямаш или не искаш да харчиш пари за конвенционална реклама, но това изобщо не го прави евтин. При него е задължително да инвестираш време, енергия и креативност.

Тъй като статията стана дълга, в нов материал ще продължим да се занимаваме с интернет средата и възможностите, които ни дава партизанският маркетинг в нея. В случай че си нетърпелив да научиш повече по темата, ти препоръчвам не лошата, макар и малко наивна статия „Маркетингът и интернет – мисията задължителна”, която може да прочетеш на страниците на e-comedia.com.

А сега не ми остава нищо друго, освен да ти пожелая успех с новия сайт за запозн… така де, електронен бизнес!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. arrita-tool каза:

    Прочетете целия блог, доста добър.