Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Призвание герой – брой 5

Редовните читатели на E-lect без съмнение знаят за поредицата от сборници с книги-игри под името „Призвание герой“ – за чиито първи четири броя вече съм писал по-рано – така че тук ще я представя съвсем накратко. Ако си около 30-35-годишен, почти със сигурност си спомняш за златните години на интерактивната литература през 90-те, когато книгите-игри се продаваха в тиражи от по десетки хиляди, четяха се масово и се създаваха от хора като Робърт Блонд (псевдоним на популярния български писател и преводач Богдан Русев), Колин Уолъмбъри (псевдоним на вероятно още по-популярния български писател и преводач Любомир Николов), Майкъл Майндкрайм и Джордж М. Джордж (чиито истински имена няма да разкривам в този текст, за да ти остане поне някакво усещане за мистерия).

Идеята за „Призвание герой“ се зароди във вече не толкова близката 2012 година, когато малко преди да настъпи предричания от маите край на света моят приятел Александър Торофиев реши да се заеме с издаването на сборник със събрани произведения на вече поотрасналите фенове на т.нар. „първа вълна“ в историята на тази интерактивна медия. Резултатът, освен че остана в историята, доведе и до появата на хубава ежегодна традиция, продължаваща и до днес.

Петият брой на поредицата излезе от печат през зимата на 2016 г. и включва три книги-игри, а именно Петият принц на Николай Николов, Хотелът на Красимира Стоева и Хуаранг и Кумихо на Лейдрин Суийвър. В него можеш да намериш и интервю с друг популярен в близкото минало автор на интерактивна литература – Георги Караджов.

Ще спазя формата на предните материали, посветени на „Призвание герой“, и ще ти разкажа за всяка от историите в сборника толкова накратко, че нищо да не разбереш. Петият принц е фентъзи с арабски елементи, принцеса, спасителна акция, пустиня и (пети) принц в ролята на героичен спасител.

Хотелът е изключителна по мое мнение смесица между криминална загадка и свръхестествен трилър, която ще те грабне с оригинална история, ще те задържи с качествена литература и няма да те остави намира, докато не откриеш мрачната тайна на едно зловещо престъпление.

Действието в Хуаранг и Кумихо се развива в древна Корея, героят е благороден рицар, а врагът му – изпълзяло от легендите зло. Историята, смея да твърдя, разчупва клишета, а и фактът, че покрай нея можеш да научиш това-онова за едно непознато място в отдавна отминала епоха (и даже да се обогатиш интелектуално), носи още една точка в нейна полза.

Петият брой на „Призвание герой“, предполагам, още може да бъде открит в книжарниците, но пък нищо не ти пречи да му хвърлиш един поглед и на щанда на моите приятели от „Сдружение книги-игри“ на Панаира на книгата.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.