Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Не реклама, а качество

Новината, че българското правителство смята спешно да отпусне 2 милиона лева за реклама на родния туризъм, не само не ме радва, но и ми изглежда отвратителна по най-малко две причини.

На първо място, не е работа на правителството да харчи пари на данъкоплатците в подкрепа на който и да е бизнес. Ако е истина, че туризмът е толкова изключително печеливш и важен за България бранш, работещите в него – които, нека припомня, са единствените, ползващи се с привилегията да плащат намалена ставка за ДДС – би трябвало сами да поемат разходите по популяризиране на предимствата си. На мен поне не ми е ясно с какво точно туризмът, а не например софтуерният бизнес или пък аутсорсингът заслужава привилегированото си положение (като това, разбира се, не бива да се тълкува като призив държавата „да помага“ на тези сфери от стопанството ни – колкото по-малко се бърка тя в тях, толкова повече полезност ще носят те на българските граждани).

На второ място, съвсем не отсъствието на реклама е причината туризмът ни да не струва особено, а пословично лошото качество на услугите, предлагани у нас, които са ориентирани преди всичко към не толкова претенциозни клиенти и често пъти отказват дори тях от желанието да ги ползват повторно. В общи линии колкото и пари на данъкоплатците да се опиташ да налееш в популяризирането на тези услуги, те просто ще потънат без подобряване на качеството, като по пътя единствено стимулират статуквото за още година-две.

Или вкратце, тъпо и безсмислено е държавата да „подпомага“ туристическия бранш. Ако искаме да имаме туризъм на високо ниво, нейната роля трябва да бъде само да следи за това всички да спазват правилата, никой да не получава привилегии или протекции от властта, а закононарушенията да се наказват бързо и справедливо.

Що се отнася до онези, които предлагат туристически услуги, вместо да търсят правителствена помощ, те трябва да се постараят да подобрят качеството на обслужването си, приемайки, че ако са прекалено тъпи или мързеливи да го направят, е напълно нормално да бъдат изметени от пазара.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.