Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Милтън Фридман

Ако повериш на правителството грижата за пустинята Сахара, след пет години ще имаш недостиг на пясък.

Малцина са великите ни съвременници, чиито идеи са успели да променят света към по-добро, и още по-малко са онези от тях, доживели да видят тази промяна. Обаче никой не може да се сравнява с обекта на днешната статия. Милтън Фридман, най-влиятелният икономист през XX век след Джон Мейнард Кейнс, е човекът, вдъхновил реформите в Чили (понастоящем най-богатата държава в Латинска Америка с няколко обиколки преднина пред останалите), а също и в Балтийските страни (които не само вече не страдат от кризата, но и растат с по 4-5 процента, докато останалите членки на ЕС обявяват национален празник, ако докарат до нещо като една осма от това), Китай, САЩ по времето на Роналд Рейгън и Великобритания в епохата на Маргарет Тачър.

Като всеки поддръжник на свободата, Фридман е критикуван в онзи добре познат стил, който левите движения използват, за да се подиграват с истината, и който толкова точно е уловен от Джордж Оруел (нали знаеш, войната е мир). Човекът, който през целия си живот защитава диалога като средство за социална промяна, напълно естествено е обвинен в поддръжка на диктатурата, защото се среща с Пиночет – макар и, странно защо ли, никой никога не го съди за разговорите му с комунистическите лидери в Китай, на които дава точно същите съвети, както на чилийския диктатор.

Милтън Фридман успява в кампанията си за замяна на наборната армия в САЩ с професионална (една практика, която скоро след това е възприета в голяма част от останалия свят и от която и ние се възползвахме) – значи няма начин да не работи с ЦРУ! Идеите му са разрушителни за онази ужасна симбиоза между едрия бизнес и правителствата, от която всички сме потърпевши – ооо това показва, че корпорациите му плащат! Обявява се срещу войната с наркотиците. Интересно кога Наоми Клайн ще се сети да го обяви за наркоман.

Обаче в крайна сметка да те мразят грешните хора е признак, че си успял. Милтън Фридман направи много за нас – онзи милиард човешки същества, които се спасиха от бедността през последните трийсетина години – независимо дали ще му го признаем или не. Той почина на тази дата през 2006 г. А това е моят начин да го почета.

П.П: Повече за Милтън Фридман можеш да научиш на сайта на неговата фондация, а идеите му ще чуеш лично от него в YouTube. И в двата случая трябва да знаеш английски.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

  1. Име каза:

    Напълно погрешно. Как може да се пишат такива неща. Гледайте филма Шоковата доктрина какво е станало с Чили и после пишете за Фридман.

  2. Всеки съвсем лесно може да прецени каква е ситуацията в Чили и без да се допитва до евтина пропаганда. Чили понастоящем е държава с най-висок стандарт на живот в Латинска Америка, на чиято свобода и просперитет съседите му могат единствено да завиждат 😉 .