Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Възраждане или простото изкуство да излъжеш

Най-интересният момент в петъчния разговор на Мария Цънцарова с народни представители от партия Възраждане настъпва, когато организационният секретар на формацията Николай Дренчев нарича ваксините „чудовищен социално-инженерен експеримент“ и казва, че докато е жив няма да се ваксинира. Секунди по-късно Цънцарова му припомня, че на 19 август си е поставил ваксина Янсен и току-що е излъгал собствените си избиратели и всички български граждани. Последващото гърчене на Дренчев в опит да оправдае лъжата си е толкова грозно, че ако във Възраждане има и капчица мъжество, той трябва още днес да бъде изхвърлен от партията.

То обаче е показателно за невероятния цинизъм на една формация, която се добра до парламента благодарение на послания, определящи ваксините като „експериментални течности“, но в същото време няма никакъв проблем – разбира се, тайно и под сурдинка – да използва същите тези течности, за да защити членовете на висшия си ешелон и техните семейства. Разследването на БиТиВи разкрива, а от Възраждане са принудени да потвърдят, че поне четирима от депутатите им вече са ваксинирани (което означава, че процентът им сред народните представители на тази формация е по-голям от средния за страната), при все че аз лично няма да се учудя, ако съвсем скоро установим, че реалната бройка е по-голяма. Шест? Осем? Десет?

Най-интересно за мен ще бъде да разбера дали от партията на Костадин Костадинов са прави да смятат избирателите си за идиоти, или сред тях ще се появят хора, които ще бъдат възмутени от лъжите на личности като Дренчев. Ще се възмутят ли почитателите на Възраждане от това, че ваксинираните им народни представители ги поощряват да не се защитят от вируса, докато самите те полагат усилия да предпазят себе си и семействата си? Ще им стане ли малко неудобно от плужеци, според които „Костадин Костадинов винаги е прав“ (но тайно правят точно обратното на казаното от Вожда™), или от такива, които твърдят, че мама и тате са ги притиснали да се ваксинират – поведение, което без съмнение не приляга на горд националист, народен представител или просто зрял мъж?

В крайна сметка, няма нищо учудващо, че в една популистка формация, която се възползва от глупостта на избирателите си, е пълно с хора, които изобщо не вярват в публичните си послания. Както гласи старата мъдрост, докато има идиоти, ще има и тарикати. Гнусното е, че докато тарикатите са се погрижили да предпазят себе си и своите семейства, хората, връзващи се на посланията им, ще продължат да умират от заболяване, срещу което разполагаме с ефективна и сигурна защита.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.