Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Волгинизация

Когато започнах да пиша настоящия текст, ми се искаше да кажа нещо разумно за многобройните статийки и коментари на леви интелектуалци и псевдожурналисти по адрес на студентската окупация на Софийския университет (СУ). За целта изчетох чалгаджийския материал, чрез който Сашо Симов демонстрира задълбочените си познания за творчеството на Азис, преминах през днешния коментар на Петър Волгин и отделих внимание на отвореното писмо на Николай Бареков, както и на изказванията на Илияна Йотова и професор Димитър Токушев.

За съжаление, всичките ми усилия единствено ме убедиха, че със споменатите хора (и повечето им „колеги“) рационален спор не може да се води. Увери се сам, прочети статиите и коментарите им и опитай да откриеш нещо различно от дребни лъжи, банални опити за вменяване на вина, разбиване на доверието между протестиращите на принципа „разделяй и владей“ и сляпа омраза към хората, които най-накрая демонстрираха желанието си да вземат в ръце съдбата си.

Затова днес няма да влизам в задочен спор с представителите на волгинизираната ни чалга журналистика – и без друго за тях такива дребни подробности като проверката на фактите и изграждането на теза на база на истината са без значение. Проблемът не е в конкретните личности, в чиято свобода да говорят каквито си поискат идиотизми вярвам безусловно. За мен основен проблем на политическия ни дебат е, че текстове като горните са приемани от мнозина за чиста монета и се използват наместо аргументи, а авторите им имат претенцията, че са нещо повече от обикновени жълти драскачи.

Волгинизацията на българските медии не е от вчера, но едва след началото на протестите през юни беше теглена ясно чертата между истински свободните, макар и съвсем не безгрешни, български граждани и журналисти (пример за които в средите на левите е професор Близнашки, с когото иначе имаме съвсем малко допирни точки) и онези, които било по идеологически причини, било заради връзките си с властта, са готови да продадат истината и не изпитват скрупули да манипулират аудиторията си.

От чалга журналистиката няма да ни спаси никоя магическа регулация, нито внезапен скок в политическата култура на адресатите ѝ, но все пак вярвам, че спасение има и то се крие в онези от нас – журналисти, коментатори и блогъри – които сме склонни да поддържаме малко по-високи качествени стандарти и да разобличаваме фалша там, където го срещнем. Докато ни има, ще я има и алтернативата на марксистката пропаганда на Симов и Волгин, и на престъпния популизъм на Бареков, и рано или късно истината ще победи.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

15 коментара

 1. JJ каза:

  Прав си, потърсих, но освен лъжи не намерих друго. Познаване на Маркс също не можах да установя.

 2. Акхъм, понеже вече се появиха два меко казано обидни коментара по адрес на Петър Волгин, искам да припомня, че на този сайт има правила за коментиране, спазването на които се следи. Личното ми отношение към обектите на горния материал няма значение – моля хората, които са решили, че трябва да ги напсуват, да си намерят друго място, където да го правят.

  Тук се опитваме да поддържаме поне елементарна култура :).

 3. Dessi каза:

  Леле, искрено ти съчувствам, че си прочел целия чалга материал на псевдоинтелектуалците. Аз не бих си го причинила! 

 4. Делибаш каза:

  Чалга култура е много относително понятие и зависи от гледната точка и умствения багаж на различните индивиди, според мен?! Защото по мое скромно мнение чалга са изпълненията на „велики попизпълнители“ от сорта на Криско и Графа, „велики“ журналисти като Бареков, Кузезнич, Диков, Карбовски и най-великия на пазара – Кеворкян… Но това е си моята гледна точка?! Е, на какво основание Вие имате право да определяте кое е чалга и кое не е, а в същото време заклеймявате различното разбиране на тази дума на другите?!!!

 5. Кое различно разбиране на думата „чалга“ заклеймявам и къде точно? 😀

 6. Say it каза:

  Волгин просто казва, че тези протести имат за цел да доведат отново ГЕРБ на власт. Именно това ще е разултатът от едни предсрочни избори сега. И след като докарате ГЕРБ на власт, ще се скриете разбира се пак в миши дупки и ще заспите летаргичен сън, както през годините на тяхното управление. И, разбира се, изобщо няма да ви пука за мизерията, в която живеят 90 процента от сънародниците ви. Щото вие нали сте си добре с доходите си на пиари и идеологически слуги на олигархията.
  И после имате нахалството да определяте кое било чалга – ами с вашите политически действия вие целите да докарате ГЕРБ отново на власт, и сте готови да поставите цялото дясно пространство в ролята за слугини на Борисов. Че това не е ли върхът на чалгизацията на българския политически живот?!

 7. Искам да благодаря на горния коментатор, че прекрасно илюстрира тезата ми. Ако си беше направил труда да провериш, преди да пишеш, пич, поне щеше да знаеш, че този сайт е бил далеч по-последователно критичен към ГЕРБ от – да речем – Волгин! Но в твоя на приятелите ти объркан свят морална позиция не съществува, нали – всичко е част от клановото ви противопоставяне и, ако не си с единия клан, си с другия. Изпитвам искрено съжаление към това мислене!

  Още нещо: никой не може да прогнозира с разумна точност резултата от едни пресрочни избори точно в момента, така че хайде полека с лъжите, а?

 8. Say it каза:

  Е как – всички социолози казват, че печелят или БСП, или ГЕРБ. А като се има пред вид кой ни е президент и какво служебно правителство ще назначи, по всички предвиждания пак ще се повтори сагата „Костинбродски бюлетини“ или нещо подобно. Единственото нещо, което не може да се прогнозира с разумна точност, е дали влиза Реформаторският блок. Но така или иначе е сигурно, че докато ГЕРБ са в парламента, те и само те ще бъдат лидер на дясното. Защото именно с тази цел беше създаден политическият проект ГЕРБ от немски фондации преди няколко години.

 9. Не понасям говоренето на изуст.

  Какво разбираш под „всички предвиждания“? Можеш ли да посочиш дори едно предвиждане, което да отговаря на казаното от теб? Кой ни е президент и какво конкретно не ти харесва в него? Какво служебно правителство ще назначи той? Кой ще бъде в него? Би ли казал откъде разполагаш с информация за това? Как твърдението ти, че социолозите виждат БСП като евентуален победител от изборите се връзва с твърдението ти, че целта на протестите е да върнат ГЕРБ на власт? От кои немски фондации е създадена партия ГЕРБ? Защо смяташ, че докато е в парламента, тя неминуемо ще бъде „лидер на дясното“?

 10. Say it каза:

  След като сте решили да се правите на политически коментатор, а задавате въпроси от сорта на „От кои немски фондации е създадена партия ГЕРБ?“ само мога да ви препоръчам да си повишите нивото на политическа грамотност. И за да ви помогна за началото на това дело, ето само един цитат от сайта на ГЕРБ, и по-специално на младежкото му подразделение: „Перспективите за развитие на организацията, както и постигнатото да този момент се дължат: от една страна на енергията, мотивацията и желанието за реални действия на младежите и от друга на ежедневното съдействие на ръководството на партията, любезната подкрепа на Фондация Ханс Зайдел (HSS), Фондация Конрад Аденауер (KAS), Международния републикански институт (IRI) и тясното сътрудничество с Европейските студенти демократи (EDS), Младежите на Европейската народна партия, Християндемократическия съюз в Германия (CDU) и балкански дясноцентристки младежки политически организации.“
  Социологически проучвания за текущите резултати на политическите сили има навсякъде в нета, така че ще си ги намерите сам. А що се отнася до това какво ми харесва или не ми харесва в президента г-н Плевнелиев, само мога да кажа, че той е тотално обвързан с ГЕРБ и групировката на Иво Прокопиев. И това е очевидно от всички негови действия досега.

 11. Забавно е това, че в отговор на поредица конкретни въпроси ми даваш един цитат, който на нищо не отговаря (освен че показва, че не правиш разлика между значението на думите „създаден от“ и „подпомаган от“), демонстрираш лека наглост и правиш доста наивен опит за измъкване („… навсякъде в нета, така че ще си ги намерите сам“).

  Но… както вече казах, отдавна съм се уверил, че със сляпата вяра не може да се спори ;).

 12. Впрочем, безспорен факт е, че аз нямам особен интерес към генезиса на ГЕРБ. Питах те, само за да се уверя в нещо. Иначе общо-взето за всеки трябва да е ясна пълната липса на логическа причинно-следственост в този коментар: „Но така или иначе е сигурно, че докато ГЕРБ са в парламента, те и само те ще бъдат лидер на дясното. Защото именно с тази цел беше създаден политическият проект ГЕРБ от немски фондации преди няколко години.“

 13. Say it каза:

  Ами не, не демонстрирам „лека наглост“ като ви казвам, че в интернет има достатъчно информация за проведените пред последните месеци социологически изследвания, според които двете основни политически сили при незабавни избори ще бъдат ГЕРБ и БСП. Коя от двете партии е първа или втора зависи до голяма степен от това кой поръчва музиката, или изследването.
  Така например според данните на едно социологическо проучване от 19 октомври, по поръчка на (ах каква изненада) немската фондация „Конрад Аденауер“, ГЕРБ води на БСП с 3,3 %. „Конрад Аденауер“ е пряко свързана с ХДС ­ една от основните партии-членки на ЕНП.
  А още от 2008 ЕНП се опитва да налага ГЕРБ като лидер на дясното, защото призовава българската десница да се обедини около ГЕРБ.
  Както вече казах, информацията е достъпна в интернет и човек може винаги да я намери при добро желание. Само ГЕРБ има изгода от незабавни предсрочни избори, а немски и европейски политически тръстове вече са определили, че не Реформаторският блок, а именно ГЕРБ ще е начело на българската десница.

 14. Любо каза:

  Соросоидно-издържани либертарианци, поклонници на ББ и ЦЦ, привърженици на ученията на Чикагската школа, са малка част клишетворенията на Волгин, когато коментира всеки дръзнал да потърси спасение от червеното Другарство.

  Евреин човека, що да го радиш? Той си милее за татковината, не за България.

 15. Say it, продължаваш да отговаряш на нещо различно от това, което те попитах.

  Любо, не знам дали Волгин е евреин и въобще не ме интересува. Интересува ме изкривяването на истината от негова страна единствено.