Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Vox Populi

Гласът на един е не е никакъв глас, а гласът на народа е глас Божи (Vox unius, vox nullius. Vox populi, vox Dei), гласи известната средновековна поговорка на латински език, към която далеч по-известният министър, учен и защитник на свети мощи Божидар Димитров явно е решил да се придържа днес. Иначе казано, след като злобният му изблик по адрес на българските археолози, пожелали доказателства за автентичността на откритите останки на свети Йоан Кръстител, му донесе само негативи, министърът малко тромаво смени тактиката и призова за съюзник най-хващащата вяра форма за предаване на информация у нас: слуховете.

Ще си позволя да цитирам. „В Созопол сред хората вече се разправят слухове, че мощите вършат чудеса”, започва Божидар Димитров. И продължава: „Говори се, че рускиня, оглушала и онемяла след чеченските атентати в Москва, проговорила след като им се поклонила. Дали е вярно, не мога да твърдя. Така се говори”.

Е, аз от своя страна съм чувал, че да си измисляш истории, за да докажеш нещо е признак за морално падение. Знам още, че вярата в слухове (ако приемем не съвсем вероятната хипотеза такива наистина да има) не е призната за научен метод, какъвто е редно да прилага едни професор по история. И накрая нито липсата на морал, нито тази на професионализъм поне на теория не се приемат за положителни характеристики за член на правителството на Република България. Даже напротив – обикновено на такива се позоваваме, когато искаме определен човек да се раздели с високоотговорния си пост във властта и да го замени с не толкова затормозяващата го позиция на готвач в Централния софийски затвор.

Затова не смятам, че опитът на господин Димитров да се обърне към „гласа на народа” му прави услуга. Той за пореден път показва несъстоятелността му като министър, учен и, от мен да мине, защитник на свети мощи. Подобна характеристика – нека припомня – е предвестник на много беди. Особено на фона на премиер, който отказва да пипа здраво.

П.С: Впрочем и аз чух слухове за чудотворната сила на мощите на свети Йоан Кръстител. Говори се, че бардът Веселин Маринов онемял след като им се поклонил. Дали е вярно, не мога да потвърдя. Така се говори.