Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Какво се случва с „Читанка“

Както може би си забелязал, сайтът на виртуалната библиотека chitanka.info в момента не функционира, а на мястото му е публикувано съобщението: „Заради малка авария от политико-техническо естество, библиотеката няма да работи няколко дни“. От форума на сайта става ясно, че достъпът до сървъра му е бил прекратен по настояване на Асоциация „Българска книга“, която (пак според форума) дори е настоявала пред хостинг компанията да получи информация за всички, които ползват сайта (искане, което, струва ми се би трябвало, освен скандално, да е и абсолютно незаконно, ако се окаже вярно).

По всичко личи, че към момента такава е цялата налична информация за станалото – поне нищо по-различно не може да се прочете в медиите, вече отразили случая. Като оставим настрана, че от АБК са постъпили тъпо и единствено могат да навредят на и без друго не особено добрия си имидж, спомените ми от предишния опит за спиране на „Читанка“ са, че в резултат сайтът и многобройните му огледала станаха още по-популярни.

Впрочем, докато разни български „издатели“ още живеят с илюзията, че могат да предпазят бизнеса си като използват заплахи и сила срещу „пиратите“, други – например, моят приятел Никола Райков – нямат проблем да разпространяват книгите си напълно безплатно навсякъде във виртуалното пространство, без това изобщо да попречи на продажбите им.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. От години се опитваме да караме децата и въобще хората да четат, а после им спираме сайт като Читанка…ако има едно нещо, което да заслужава субсидия е именно този сайт, който помага на хората да четат, да се образоват, да се развиват напук на онея политически олигофрени…