Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Престъпно управление

Навярно българската интернет общност ще запомни днешния ден с края на илюзията за демократизъм в страната. Причината, както ще се досетиш, е поредната нелепа полицейска акция, този път насочена срещу, цитирам „шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия от различни градове в България“. Нейното престъпление? Че стимулираше четенето и грамотността, с помощта на сайта chitanka.info.

Няма да се спирам на факта, че създателите на „нелегалния сайт“ са известни на хилядите му почитатели като добри граждани и ангажирани членове на обществото, нито на този, че стотици хора допринасяха за непрекъснатото му обновяване. Ако си влизал поне веднъж там, със сигурност си наясно и с изключителната коректност на авторите, която ги караше да свалят всяка книга, за която постъпваше искане за нарушени авторски права. Не бих коментирал даже липсата на каквито и да е реклами или други способи за финансова облага в chitanka. Нито че поради тази причина сайтът е в пълно съгласие със закона, който гласи:

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Дори няма да си отворя устата, че докато МВР регистрира този невероятен успех, страници като zamunda.net, arenabg.com и десетки от техния калибър, които всъщност печелят от нелегалното разпространяване на съдържание, остават недокоснати.

Да не говорим за онези – истинските престъпници, чиято дейност министърът на вътрешните работи и главният прокурор преди няколко месеца се заканиха да прекратят завинаги.

Ще кажа едно единствено нещо. Преди време предрекох, че – уморен от безсмислената си ПиАр битка с мафията – господин Цветанов ще насочи усилията си към по-леко бойно поле – това на гражданското общество. За мое съжаление се оказа, че съм прав. Нещастник!

9 коментара

 1. Tigermaster каза:

  За нещастие олигофрените, които са направили тая простотия, не са отчели дребничкия факт, че хората, които биха усетили свалянето на chitanka.info, са предимно млади и интелигентни хора, четящи и ползващи Интернет. Предимно, в смисъл на изцяло. Т.е. хората, които ще разберат за тази пиар-акция, са хора, които принципно биха били против затварянето на най-голямата онлайн библиотека в България. Хора като мен. Хора като автора на тази статия. Хора, които по принцип мислят, вместо да приемат казаното от псевдоавторитетите за истина, и не се връзват на елементарни пиарчета. Което означава, че с тази, хм, безумна реклама си вкарват такъв брутален автогол, че сигурно дълго време ще ги боли. Или поне се надявам.
  А иначе самата библиотека е достъпна за сваляне ето тук:
  http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24

 2. Шapкaн каза:

  Аз съм един от авторите, чиито разкази и романи бяха публикувани в „Читанка“.
  Публикувани са без да ме питат. И това е ПРАВИЛНО. И за това съм БЛАГОДАРЕН на „Читанка“. Покрай гиганти във фантастиката все някой читател ще забележи и мен, МОЖЕ да му харесат писаниците ми, така че евентуално да пита по книжарниците дали има нещичко от някой си Николай Теллалов…
  Действията на властта определям като ФАШИСТКИ (или болшевишки, няма голяма разлика) и отвратителни.
  Добре е да запомним доносниците – асоциация „Българска книга“, концерна „Труд“, Съюза на преводачите и „редица“ (все още няма списък) издателски къщи. Те са хората, на които културата им пречи, които предпочитат бинеса.
  Тях можем да ги третираме като подстрекатели на престъплението, извършено от държавата.
  Преките виновници, според мен, са:
  1) прокурор Х (още не съм му открил именцето);
  2) Явор Колев – сектор компютърни престъпления в ГДБОП;
  3) началникът на ГДБОП (и на този персонаж не му знам заглавието);
  4) вътрешният министър Ц. Ц.;
  5) лицето Вежди Рашидов (министър на кОлтурата, заради „Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство“);
  6) дучето Бойко Борисов.

  Хора, помнете кой е ПРОТИВ ВАС!

 3. Velizar каза:

  Да бе, егати смешниците. Само отчитат дейност. Нещастници.

 4. Извинявам се за забавеното излизане на коментарите. Просто с феста снощи… 🙂

 5. Майа каза:

  Аз лично съм не просто разочарована, а дори бясна! Утре най-вероятно ще затворят и обществените библиотеки и ще опандизят и мен, защото раздавам книгите си постоянно на приятели, роднини и познати, за да им се насладят!
  А що се отнася до псевдо-авторите, които се напъват, че печелят твърде малко от авторското право – да се напънат да пишат книги, които след като прочетеш да ти се иска да си купиш, за да четеш през годините отново и отново, а не такива за които дълбоко да съжаляваш, че си се поддал на настойчивата реклама и си дал дори и 1 левче, за да притежаваш!!!
  Аз обичам да чета и нито ГДБОП, нито батe Бойко могат да ме спрат да го правя!!!

 6. О, и аз съм бесен! Впрочем тук е моментът да кажа, че не познавам нито един човек, който да чете само в Читанка (т.е. да не си купува книги). Това за пропуснатите печалби на издателствата (еле пък в подобен нереален размер) е извънредно голяма глупост.

 7. Глава-шамандура каза:

  Сядам и умирам! Това е СМЕШНО! Спокойно бе хора – корабът няма да потъне, докато има и един грамотен на него.

 8. възмутен каза:

  Не е ли престъпление фирма на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов да извършва ремонт на училище в град Искър? Цветанов защо не вкара него в затвора?

 9. Пенчо Пенев каза:

  Властта вече показа истинското си лице. ББ – Бойко Борисов, ЦЦ – Цецка Цачева, Цветан Цветанов, всичките сътрудници на Биг брадър посегнаха на свободното слово. „Невежеството е сила“ казва Биг брадър. Следващата стъпка е горенето на книги, а после идват концлагерите.