Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Анти-маркетинг

Напоследък избуяха едни такива глупави блогове, рекламиращи съмнителни продукти, които уж са на ръба на партизанския маркетинг, но всъщност директно нарушават закона за защита на потребителите в частта му за заблуждаващата, непочтена и  сравнителна реклама. Началото – поне за мен – бе сложено с кампаниите на разни лекове за отслабване като Лида и Монида, после се премина през другото направление във фитнеса – изграждането на релеф – и през борбата с косопада, а в последните дни Facebook е претъпкан с покани да си изчистя зъбите с White Smile pen.

Като казвам, че продуктите са съмнителни, това е израз на преоткритата ми политическа коректност, но иначе всеки от тях, който съм опитвал да разследвам, се е оказвал откровена измама (а в останалите случаи просто не ми трябва проучване, за да знам, че е така – например абсолютно невъзможно е да натрупаш мускули, без да ги тренираш: даже ако взимаш стероиди, пак се налага да се потрудиш). Точно поради тази причина, тия боклуци не се рекламират по нормални канали, въпреки че видимо разполагат със солидни бюджети – да започнеш голяма кампания във Facebook (или Vbox7, каквато беше доскорошната им практика) не е никак евтино.

Лесно е да се измъкнеш от закона, когато рекламата ти е в уж личен блог (последният на някоя си Боряна Микова от София, с две деца и хиляди излишни левове, които харчи, за да популяризира смешния си сайт – така де, щеше да харчи, ако беше истинска личност). При все това е учудващо, че Комисията за защита на потребителите не прави нищо, поне доколкото знам.

(Същата съвсем наскоро цензурира напълно безобидната кампания на доктор Енчев.)

Още по-голямо недоумение буди фактът, че явно потребителите се връзват на подобни съшите с бели конци фалшификати, след като те продължават да ни заливат масово. Всъщност какво ли се учудвам – в страна, в която уж интелигентни възрастни хора са мамени с елементарни повтарящи се трикове ежедневно, това, че ползваш интернет не те прави по-малко наивен.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.