Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Браузърът – твой приятел

В света на информационното осигуряване уеб браузърът [1] отдавна оспорва ролята, която преди безапелационно се заемаше от телевизионния приемник (а още по-отдавна от радио апарата). С други думи той се бори да се превърне в основно средство за достъп до информация.

С астрономическото нарастване на броя на потребителите на интернет (от около 16 милиона през декември 1995 г. до повече от милиард през същия месец на 2005 и до малко над милиард и седемстотин милиона през миналия септември) тази цел изглежда все по-близка. Това от своя страна обуславя разрастващата се конкуренция и жестоката битка за доминация на необятния „пазар” на браузъри (кавичките са преднамерени, тъй като този вид софтуер обикновено се предлага свободно).

Отдавна премина времето, когато Internet Explorer (във версии 5 и 6) безапелационно стоеше на върха му с дял от около 95%. Според различни данни днес този все още най-популярен браузър (във версии 6, 7 и 8) се използва от между 54 и 61% от потребителите в световен мащаб. Големият печеливш от относителния му упадък е Firefox на корпорация Mozilla, чиито различни проявления са устремени към пазарна ниша от около 30 процента (като в зависимост от разните статистики или вече са ги постигнали или са на прага да сторят това).

Впрочем, специално сред читателите на E-lect Firefox мачка Internet Explorer с малко над 46 на малко под 39%.

Но да не злобея!

Както твърди заглавието на настоящата статия, браузърът вече ти е приятел, а с времето отношенията помежду ви ще продължат да се затоплят – особено при относителния упадък на останалите средства за информиране. Затова по-надолу ще пренебрегна статистиката (колкото и да ми е интересна сама по себе си) и ще се спра накратко на най-важните конкуренти на пазара на тази необходима технология. Логично списъкът започва с:

Internet Explorer

Недолюбван от мнозина, защото е продукт на Майкрософт или заради многобройните си бъгове (които, обаче, почти ги няма във версия 8), този браузър – както вече споменах – продължава да заема първото място в областта си. Основна причина за това е, че Internet Explorer е включен във всяка операционна система Windows от 1995 г. насам (което предизвика доста разправии в Европейския съюз при появата на последната версия на системата – разрешени с интригуващ компромис).

Историята на браузъра на компания Майкрософт започва още през споменатата по-горе и вече далечна 1995 година… и сякаш зацикля някъде около 27 август 2001. Да, на тази дата излиза печално известният Internet Explorer 6, който дори днес продължава да е в Топ 3 на най-ползваните браузъри и същевременно е обект на многобройни анти-кампании, някои от които направо забавни.

В момента се разработва версия 9, а Internet Explorer 8 постепенно заема сериозна пазарна позиция.

Firefox

(или Mozilla Firefox) е браузър с отворен код – т.е. за разлика от този на Майкрософт неговият сорс код е свободно достъпен. След почти безапелационното надмощие на Internet Explorer от края на 90-те и началото на новото хилядолетие, именно появата на Firefox през 2004 г. връща конкуренцията в света на средствата за достъп до интернет. За по-малко от 2 години той е даунлоуднат над 200 милиона пъти.

Възхваляван от уеб дизайнери и разработчици (които – по мои наблюдения – все пак харесват най-много Opera), браузърът на корпорация Mozilla в момента е с последна версия 3.6.

Google Chrome

от своя страна е най-младият известен уеб браузър. За първи път е предложен от компания Google през септември 2008 г. Споменавайки го, ще наруша за момент обещанието си да не говоря за статистика, защото за около година и половина след създаването си, последният излязъл на пазара играч вече има дял, който различни източници определят на между 5 и 8%. Според Google браузърът се стреми да направи работата онлайн по-лесна и по-бърза, като в същото време налага минималистичен дизайн, който на теория дразни в по-малка степен (на практика, обаче, може да те извади от нерви, докато му свикнеш).

Safari

е продукт на най-големия враг на Майкрософт – ръководената от небезизвестния Стийв Джобс компания Apple. Той и Firefox почти са връстници – като Safari излиза около година по-рано. При все че е на четвърто място по брой на почитателите си в голямото семейство на уеб браузърите, творението на Apple е толкова назад, особено от първата двойка, че направо не е интересно.

Най-новата му версия е 4.

Opera

е последният сериозен браузър, който ще бъде споменат в този текст. Той заслужава похвала за това, че е най-старият в голямата петица (защото стартира като проект още през 1994 г. и съвсем естествено настоящата му версия е 10.51).

Може би си обърнал внимание, че това кратко изброяване не се опитва да ти нарежда кой браузър е най-добър за теб. Според мен съвременният човек има нужда от поне два различни продукта на компютъра си – за всеки случай. Единственият съвет, който мога да ти дам е да се ориентираш към по-нова версия на любимата си марка. Именно това ще ти гарантира възможно най-безпроблемен (от твоя страна) достъп до информация.

Скоро в E-lect: Маркетинг vs. Браузинг” или  какви стъпки трябва да преприеме младият собственик на уеб-сайт, за да направи сайта си видим за възможно най-много различни платформи за работа онлайн (да, IE 6 също е в списъка и навярно ще продължи да има известна тежест за доста време).

***

[1] В случай че не знаеш (което би ме учудило), браузър е компютърна програма, която се използва най-вече за разглеждане на уеб сайтове.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.