Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

E-lect в Patreon – експеримент

PatreonРедовните читатели на E-lect със сигурност са забелязали резкия спад в активността на сайта от май досега, развиващ се на фона на и без друго бедна като материали година. Причина за този спад не е нежеланието ми да създавам нови текстове – тъкмо напротив, желание не липсва, а заедно с него и множество идеи за ъпдейт и реорганизация на сайта, подобряване на активността, разширяване на общността около него и развиване на spin off проекти, на първо място в YouTube (каквито най-най-редовните читатели може да се досетят, че обмислям отдавна).

Напълно тривиалната причина за забавянето е, че и по-нататъшното развитие на E-lect, и дори само поддържането на статуквото изискват пари и време, с които просто не разполагам. Подозирам, че най-естествената реакция на този проблем е да се отдам напълно на „основната“ си работа, развиването на сайта да остане за (вероятно) недостижимото бъдеще, а в настоящето той да последва пътя на много други алтернативни блогове, които или напълно изчезнаха в последните години (като тези на Енея и Мария), или се ъпдейтват от дъжд на вятър през все по-нарастващи интервали от време (какъвто е случаят при Марфа, Лонгалон и даже – изглежда – при Комитата).

Този вероятно е „разумният“ вариант. Аз обаче никога не съм крил пред приятелите си, а също и пред читателите си, че за мен E-lect е продукт на огромна страст, който за вече повече от шест години така и не успях да реализирам изцяло по начина, който смятам, че заслужава. Затова и реших, че преди да се обърна към горния вариант, най-малкото съм длъжен да опитам да потърся подкрепата на общността от читатели на сайта – използвайки една от онези популярни на Запад, но все още недостатъчно развити у нас услуги за crowdfunding: Patreon.

(Отговорът на логичния въпрос какво е Patreon следва по-надолу в този текст, но ако преди това ти хрумне още по-логичният въпрос: „защо ми трябва да подкрепям точно това сред множество други места в интернет“, моят опит за отговор можеш да намериш тук – той е отделен, защото с него този и без друго дълъг текст, ще стане още по-труден за изчитане от край до край.)

Какво е Patreon?

Докато други crowdfunding услуги като Kickstarter и Indiegogo постепенно си пробиват път в България, този сайт, мисля, все още е относително непознат. Неговият принцип на работа е малко по-различен от техния: при тях целта е да бъде набрана определена сума пари първоначално, след което тя да бъде инвестирана в започнатия от теб проект, а Patreon цели да използва силата на общността, за да финансира продължителни творчески начинания.

Затова и в Patreon „патроните“ на един или друг проект предоставят определена сума – която може да бъде от 1 или 2 долара до колкото си пожелаят – или на месечна база (какъвто ще бъде случаят с моя експеримент), или при появата на нов продукт от страна на подкрепения от тях човек/екип. Колко време ще продължи този „патронаж“ – месец, година или завинаги – естествено, зависи само от тях. Всеки може да се откаже от него по всяко време.

Благодарение на своите специфики, Patreon е лесен начин да подкрепяш проекти, които харесваш, без това да натоварва особено бюджета ти. Сайтът разчита на силата на общността, а не толкова на индивидуални големи меценати и, доколкото съм чел, средната стойност на едно дарение в него е в рамките на около 7-8 долара.

Как можеш да помогнеш?

E-lect не предлага и никога няма да предлага платени услуги, а и гледам да страня от рекламите, обаче това ме поставя в трудната ситуация цялата работа по сайта да лежи изцяло на моите плещи. Ако прецениш, че продължаващите ми вече седма година усилия да създавам качествени текстове, заслужават подкрепата ти и също като мен решиш, че искаш да видиш на какво съм способен, когато комбинирам любовта си към сайта с повече възможности да реализирам идеите си, вече можеш да ми станеш „патрон“ в Patreon и да ми удариш едно рамо само с няколко клика.

Какво ще получиш в замяна?

Една от страхотните страни на crowdfunding-а е възможността хората, помагащи с парите си за развитието на даден проект, да получават различни благодарствени подаръци от неговите автори. Винаги съм намирал този тип взаимност за изключително важен и той ще има място в кампанията на E-lect в Patreon. Предлагането на изцяло интелектуален продукт в интернет, разбира се, предполага, че самите подаръци ще бъдат по-скоро с интелектуална основа, а не реален мърчандайз (при все че в моите планове фигурира и такъв) и ще включват например достъп до ексклузивни материали, а също и възможност да си поговориш с мен за писането и/или всеки друг аспект, свързан с популяризирането на творческо съдържание в интернет. Повече за това какво можеш да получиш в замяна на помощта си, извън удовлетворението, че този сайт ще продължи да съществува и да се развива, би могъл да научиш на страницата ни в Patreon.

За финал

Започнах E-lect след продължителна подготовка в края на февруари 2010 г. По онова време концепцията за сайта беше малко по-различна, отколкото е сега, но и тогава, и по целия път до днес, основният ми стимул си остана един и същ: желанието да видя мислите и идеите си върху екрана, да ги споделя с други хора, да се уча от тях и да ти предлагам най-доброто, на което съм способен. През годините аз и приятелите ми сме били обвинявани в много неща, но липсата на ясно изразено мнение, професионализъм и любов към писането никога не е била едно от тях.

Ще продължа да пиша и да споделям мнението си, независимо дали експериментът ми ще успее, при все че няма как да обещая, че този сайт няма да изглежда така, както в последните месеци. Ако успея да спечеля подкрепата на читателите си обаче, твърдо вярвам, че имам потенциала да превърна E-lect в нещо много по-голямо. И така, и иначе, искрено ти благодаря, че ме четеш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.