Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Inconvenient That

Когато преди малко по-малко от 7 години Ал Гор получи Нобеловата си награда за мир за заслуги в борбата срещу Глобалното затопляне™, в речта си той направи едно от онези пророчества, които така наречените „алармисти“ толкова обичат да използват, за да стряскат публиката си, и удобно да забравят, щом не се сбъднат. Та, тогава Ал Гор предрече, че полярната шапка на Северния полюс ще е изчезнала напълно (през лятото) само след 7 години.

Мнението на Гор впрочем съвсем не беше изолирано – с него се съгласиха много големи имена в лагера на климатолозите, защитаващи идеята за причинено от човека глобално затопляне.

Седем години по-късно последните сателитни данни, публикувани от финансирания от NASA NSIDC (US National Snow and Ice Data Center) показват, че през това лято ледената шапка в Арктическия регион покрива 5.62 милиона километра и се е увеличила с 43 процента през последните 2 години. (В същото време данните на Датския институт за метеорология показват 63-процентно повишение на площта, покрита с поне 30 процента лед.)

Осмелявам се да предположа, че господин Гор и колегите му „алармисти“ по света и у нас нито ще си спомнят за предвижданията си от 2007-2008 г. (а що остава да признаят, че са били в грешка), нито дори ще споменат растящата ледена шапка в кампанията си за разпространяване на неудобната истина.

13 коментара

 1. Димитър Мирчев каза:

  „… това лято ледената шапка в Арктическия регион покрива 5.62 милиона километра и се е увеличила с 43 процента през последните 2 години.“

  Осъзнаваш, че това е Cherry picking и че две години тренд не правят.

 2. Не твърдя, че има тренд, а само, че това е поредното алармистко предвиждане, което бива опровергано от реалността :). Няма съмнение, че всичко може да се случи занапред, но все пак е нормално хора, претендиращи, че се занимават с наука, да си признават, когато са сбъркали.

 3. Димитър Мирчев каза:

  Хем няма тренд, хем алармистите грешат… Не може и двете. 

  Няма данни алармистите да грешат. Гледа се 5 или 10 years weighted average. 

  Ако догодина има нов минимум на леда, а следващата година нов антирекорд, ще напишеш ли статия „Convenient Truth“? 

  Съмнявам се.

 4. Добре, пич, ти четеш ли какво пиша изобщо?

  Ще ти го разбия на части: 1. Имаме прогноза, която ни казва, че през лятото на 2014 г. полярната шапка на Северния полюс ще е изчезнала напълно – това не е прогноза на тренд към намаляване, забележи, а съвсем конкретна прогноза за съвсем конкретно събитие в съвсем конкретен момент; 2. Реалността е, че тази прогноза е крещящо погрешна; 3. Има го и фактът, че хората, които я направиха преди 7 години, предпочетоха да си замълчат.

  Впрочем! Щом държиш на тренд, на сайта на NSIDC са публикувани данните за минималната ледена покривка на Арктика през последните 8 години. Трендът, както сам можеш да пресметнеш, е възходящ – през всяка от годините след 2007 (с изключение на 2012 г.) минималната площ покрита с лед е била по-голяма, отколкото през 2007. Нарастването за периода като цяло e около 4.5%. Толкова мога да кажа в средносрочен план.

  Моля те, следващият път, когато решиш да напишеш „няма данни алармистите да грешат“, да провериш какво всъщност ни казват данните! 😉

 5. Бтв, ето още нещо интересно от NSIDC:

  While it is too soon to tell if sea ice around Antarctica has reached its annual maximum for the winter, it remained at record high daily levels for most of the year. On September 19, the five-day average ice extent surpassed 20 million square kilometers (7.72 million square miles) for the first time in the satellite record. Ice extent is above average in almost all sections of the Antarctic, particularly in the northern Ross Sea and Indian Ocean sectors. Near-average ice extent occurs south of South America in the northern Bellingshausen Sea and in a small region south of Australia.

  Знам, че се отнася за Антарктика и в този смисъл е off-topic, но все пак е любопитен факт ;).

 6. Димитър Мирчев каза:

  Най-добрата визуализация на обема, а не площта, на леда в Арктика е тази. Виждаш там долу черничкия спайк, за който говориш ;).

 7. Ти разбираш ли какво означава да се говори по същество? 😉

 8. Димитър Мирчев каза:

  Ок. По същество.

  Кой и кога е предрекал, че полярната шапка ще бъде разтопена на 100% след 7 години?

  Сигурен ли си, че не са казали (особено климатолозите), че може да се разтопи на 100% след седем години? Учените по принцип са много внимателни с категоричните прогнози. Отвори който и да е IPCC assessment report и вътре няма да видиш „100% със сигурност, ма извън всякакви съмнения хората причиняват затоплянето и до 6-7 години шапките ще ги няма“. Няма такова нещо – вътре всичко е с „likely“, „more likely“ и вероятности.

  Сигурен ли си, че не си чел някой журналистически преразказ на прогнозите на клиамтолозите?

  Ето един точен цитат на Гор от преди 5 години: Some of the models suggest that there is a 75 percent chance that the entire north polar ice cap, during some of the summer months, could be completely ice-free within the next five to seven years, says Gore.

 9. Цитатът, който аз визирам, ако не се лъжа, е: ‘The North Polar ice cap is falling off a cliff. It could be completely gone in summer in as little as seven years. Seven years from now.

  Ето и още твърдения в средите на алармистите от 2007:

  According to these models, there will be no sea ice left in the summer in the Arctic Ocean somewhere between 2010 and 2015.

  NASA climate scientist Jay Zwally said: “At this rate, the Arctic Ocean could be nearly ice-free at the end of summer by 2012, much faster than previous predictions.

  И от 2008:

  We’re actually projecting this year that the North Pole may be free of ice for the first time,” David Barber of the University of Manitoba told National Geographic News aboard the C.C.G.S. Amundsen, a Canadian research icebreaker.

  Ти, разбира се, можеш да кажеш, че е имало непредвидени фактори и, че климатологията не може да прави точни прогнози все още, но и аз това казвам – ние сме безкрайно далеч от точност в тази наука и всъщност нямаме добра представа (или най-малкото, добре работещи модели) за това какво движи климата.

 10. Димитър Мирчев каза:

  Няма категоричност в тези цитати, като изключим:

  According to these models, there will be no sea ice left in the summer in the Arctic Ocean somewhere between 2010 and 2015.

  Обърни внимание – „could be“, „may be“. И отново ми позволи да ти обръща внимания на твоя bias, за който ти говорих в съседната дискусия:

  Когато казваш „Моделите грешат и ние сме безкрайно далеч от точност в тази наука и всъщност нямаме добра представа (или най-малкото, добре работещи модели) за това какво движи климата„, ВСЪЩНОСТ казваш, че моделите греша, но те могат да са грешни само в една посока, те грешат само и винаги по един и същи начин – като преувеличават риска от AGW, но НИКОГА в обратната посока, да го подценяват.

  P.S. Добре е, като цитираш науката да взимаш малко по-актуални цитати, данни и прогнози. В съвременния свят прогноза от преди 5 години е стара и от там неактуална. Това си е почти като Cherry Picking.

 11. Димитър Мирчев каза:

  Иначе, ако ти е интересно какво точно прогнозират моделите, защото те са много и са най-разнообразни, а не какво някъде някой е казал, ето ти тази статийка:

  http://www.carbonbrief.org/blog/2013/03/open-waters-in-the-arctic/
  http://www.skepticalscience.com/2014_Arctic_Sea_Ice_Extent_Prediction.html

  Още един P.S:

  Ти обръщаш сериозно внимание на Алармистите и как биели тъпана и колко било несериозно. Не виждам обаче да обръщаш внимание на „Омаловажистите“, които постоянно омаловажават промените на климата. Чете ли как през тази година до момента имаме 6 месеца, които са най-топлите от както се водят наблюдения и най-вероятно 2014-та ще е най-топлата година евър?

 12. Първо, боя се, че пристрастността ти те подвежда твърде често. Никога не съм казвал, че моделите могат да грешат само в една посока – твърдя обаче, че реалността трябва да ни е коректив. Факт е, че IPCC на няколко пъти намали предвижданията си за бъдещото глобално затопляне в течение на годините, а не ги увеличи – това е достатъчно показателно за това в коя посоката виждат хората там, че са грешни моделите им.

  Второ, какво значи да използвам актуални данни и прогнози? Цялата истерия около Глобалното затопляне в момента се основава на прогнози за негативни ефекти, които евентуално биха ни застигнали след между 30 и 100 години. Когато се окаже, че една прогноза е погрешна обаче… вече е ясно, че не можем да виждаме по-далеч от 5 години в бъдещето.

  И трето, обръщам внимание на всички, ако под „обръщам внимание“ разбираш „чета“. Пиша единствено за това, което ми е интересно и по начин, който намирам за правилен въз основа на информацията, с която разполагам. В тази връзка просто не е вярно, че 2014-та ще е най-топлата година евър.

 13. Димитър Мирчев каза:

  Първо, IPCC прецезира прогнозите си за глобалното затопяне, а не ги намали – както намали горната граница за най-лошия случай, така и увеличи долната – за най-добрия случай, т.е. с най-малко затопляне.

  Второ, пак ти казвам, това не може да е причина за inaction. Проблемът на денайълистите и омаловажистите, че прекалено често звучите като поддръжници на статуквото и повтаряте позицията на лобито на изкопаемите горива. „Няма глобално затопляне, значи всичко е наред и промени не трябва да се правят“. Най-непредубеден съвет – полагай малко повече усилие да не звучиш като тях. Определено има какво да се промени в статуквото и в общия случай тези промени са либертариански и в същото време са промени, които ще намалят СО2 емисиите.

  Три. Ще те посъветвам да не ползваш whatsupwiththat като „надежден“ източник на информация относно глобалното затопляне. Това си е денайълистки сайт, който позира като сайт, който търсел истината. Ето, последни данни от НАСА и НОАА.