Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Научи се сам: въведение

Исторически, образованието е скъпоструващо удоволствие – дори когато се плаща през данъчната система – което освен това изисква време и отдаденост, трудно съвместяващи се с живота на един работещ човек. За да се образоваш, през по-голямата част от историята е било нужно да посещаваш специално определено място в точно дефинирани часове от деня, да следваш стриктни срокове, а много често и да комбинираш предмети, към които имаш интерес, с такива, за които изобщо не ти пука. Отгоре на това, учебният процес конкретно в България страда от цял набор проблеми, наследени от социалистическото минало на страната – като корумпирани и/или напълно неадекватни на реалността преподаватели – а те на свой ред обезценяват родното образование, късайки връзката между диплома и реални познания.

В наши дни ученето (през целия живот) е несравнимо по-лесно, отколкото когато и да е досега – а причината за това е, че напредъкът в технологиите позволи на страшно много хора с познания и страст към преподаване да се нанесат във виртуалното пространство (като редица реномирани университети по света поне отчасти направиха същото). Така за хората днес отпадат много от проблемите, които пречиха на себеразвитието буквално само допреди десетина година. Онлайн човек може да учи това, което смята за полезно и интересно без никаква плява, като го прави от уюта на собствения си дом, във време, което му е удобно, и със скорост, която той определя сам. Всичко, което му трябва е лаптоп, връзка с интернет и (поне за момента) добро разбиране на английски или друг език, на който има достатъчно качествени образователни продукти.

Целта на поредицата „Научи се сам“ е да ти представи няколко YouTube канали и сайтове, които аз следя с удоволствие и които смятам, че биха били интересни на онези, които искат по повишат познанията си в една или друга област. Тук ще спомена няколко от тях, без да претендирам за изчерпателност, а с течение на времето ще публикувам по-обстойни ревюта на всяко от тези заглавия и почти със сигурност ще добавям нови. Както навярно става ясно от предния параграф, почти всички са на английски (така че поредицата е насочена към хора, които имат работно разбиране на езика), но аз ще се радвам, ако някой ми посочи и качествени примери със съдържание на български.

Traversy Media е навярно любимият ми канал за програмиране и web development. Практически насочените уроци на Брад Травърси могат да бъдат изключително полезни, както за начинаещи, така и за среднонапреднали програмисти, макар и на моменти да им липсва добрата теоретична обосновка на Мош Хамедани от Programming with Mosh – YouTube канал, за който също ще стане дума.

Освен това, в контекста на темата за програмирането ще си поговорим и за безплатното съдържание онлайн, което предлага Телерик Академия – място, към което имам особен афинитет.

Онези, които са изкушени от историята, вероятно ще изпитат истинско удоволствие от съдържанието на The Great War – YouTube канал, който в последните четири години проследи развитието на Първата световна война в „реално“ време, разказвайки за ставащото в този период седмица след седмица точно сто години по-късно. Освен това каналът съдържа огромен брой „специални“ епизоди по различни теми, превръщащи го в навярно най-изчерпателния източник на информация онлайн за света преди, по време и след войната, разрушила традиционния ред в Европа и предизвикала възхода на повечето „-изми“, които отровиха много държави през XX век.

Ще си поговорим и за поредицата Extra History на Extra Credits (в която отделни исторически събития, периоди или биографии на важни фигури са представени под формата на анимирани филмчета, направени с много хумор, но и след много сериозно проучване), а също и за Crash Course – канал, създаден от известния писател Джон Грийн и съдържащ както курсове по световна история и история на науката, така и например такива по астрономия, биология и социология.

Ако пък си от хората, които се вълнуват от всякакви странни въпроси от типа на „Върви ли рицарството днес с някакви материални придобивки?“, „Защо комарите са привлечени от човешката кръв?“ или „Незаконно ли е да се отдадеш на канибализъм, когато ситуацията е на живот и смърт?“, навярно ще харесаш съдържанието на канала Today I Found Out, което включва изчерпателни материали по буквално стотици теми, и от това на SciShow, където братът на Джон Грийн, Ханк, и екипът му правят света на науката по-достъпен.

Както знаят редовните читатели на E-lect, за мен спортът и здравословният начин на живот са от първостепенно значение, така че няма да пропусна да ти представя и Athlean-X – по мое мнение най-качествения YouTube канал в този сегмент.

И за финал, поне за момента, в поредицата „Научи се сам“ ще поговорим за Numberphile – задължително място за всеки, който се интересува малко по-сериозно от удивителния свят на числата.

Идеята на настоящата поредица е да се превърне в достъпен и систематизиран източник на информация, който да е от помощ на по-любознателните читатели на сайта. Надявам се тя да ти е от полза, обаче още повече се надявам да науча за други места, подобни на горните, които да добавя към тези, за които стана дума. Днес образованието не само е по-важно от всякога, но и за първи път е толкова достъпно, че (почти) всеки, който иска да се развива, може да го направи – стига да знае откъде да започне.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

 1. Веско каза:

  От SciShow се отказах, когато пуснаха материал срещу ГМО (въпреки че го оттеглиха по-късно), а от Crash Course – след като разбрах, че реално прочита им на историята е левичарски. Numberphile, както и Computerphile и другите канали на Брейди за химия и физика (Periodic Videos и Sixty Symbols) не дават много систематични знания и ми приличат на стриптийз – в крайна сметка оставаш с празни ръце. Въпреки това те са интересни и си заслужават, макар V-Sauce да задава и да отговаря на по-интересни въпроси.

  В момента най-много следя Visual Politik и Biographics – първият канал е посветен на проследяване на политическата ситуация на различни държави в контекст, вторият – биографии на различни личности, от престъпници до гении. Водещият и на двата канала е един и същ човек. Все още следя и Street Attraction – канал за това какво поведение привлича жените, като считам, че е един от най-добрите и балансираните канали по темата. Образова за нещо доста важно, което в крайна сметка би било полезно на самите жени.

 2. Водещият на Biographics е този на Today I Found Out (освен ако не следиш друг канал с точно същото име като този, който аз гледам). Обмислям го за поредицата, но не съм гледал достатъчно епизоди, за да си съставя мнение.

  Crash Course е много добър канал, според мен, независимо от лекото залитане вляво. Опитвам се да не деля познанието на ляво и дясно, а на фактологически издържано и некачествено. За мое огромно съжаление, почти не съм попадал на „десен“ канал, който да не ме дразни с изопачения, дори когато пропагандира неща, в които аз вярвам. Същото, разбира се, се отнася и до производителите на съдържание вляво, но това е нормално. (PragerU е типичен пример в „моя“ балон – канал с доста прилично съдържание на моменти, който в други ситуации не е нищо повече от пропагандна машина. При Crash Course това го няма. )

  Всъщност, излъгах. Каналът на Foundation for Economic Education (FEE) е страхотен.

  V-Sauce е добър, но не съм го гледал от повече от година (самият канал вече не произвежда съдържание, мисля) и не се сетих за него.