Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Пропагандната война на лявата партия

Като се има предвид мнението ми за привързаността на висшите функционери на БСП и на гравитиращите около партията „журналисти“ към истината, новината, че левият флагман Pogled.info е публикувал един стар сатиричен текст на Бъзиклийкс като „скандално разкритие“, не ме изненада особено. И преди е ставало дума, че „журналистиката” на този сайт се приближава повече до класическите примери за пропаганда от времето на комунистическата диктатура, отколкото до концепциите за фактологическа коректност и проверка на източниците, с които би трябвало да свързваме тази професия.

Най-интересният аспект на „скандалното разкритие“, че редакционният екип в Pogled.info не може или няма желанието да различи истинската информация от очевидната измислица, идваща от сайт с „бъзик“ в името и дисклеймър, в който с червени букви е отбелязано, че съдържанието му „е художествена измислица“, е, че то е чудесен маркер за начина, по който ще третират аудиторията си вляво и по време на тази предизборна кампания.

Другите подобни маркери вече са твърде много, за да обърнем внимание на всички, но за мен е особено характерна реакцията на червения лидер Корнелия Нинова за одобрението в Европейския парламент на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА. Като започна от нарочната пресконференция 30 минути след гласуването, на която обяви, че всички родни евродепутати, подкрепили споразумението, са „национални предатели“ и свърши със статус на „официалната“ ѝ Facebook страница, громящ „продажниците“ с език, на който и Волен Сидеров би завидял, червената ръководителка така и не успя да изтъкне нито един реален проблем със СЕТА, но пък облъчи феновете си с поредица от странно подбрани агресивни неистини, които би трябвало да са срамни даже за четене от средноинтелигентен нормален човек, пък що остава за споделяне с критично настроена публика.

(Да вземем например твърдението, че СЕТА ще доведе до внос на канадско месо, надвърлящ цялото ни потребление. От една страна то предполага, че канадските производители са неадекватници, готови да направят големи разходи по цялата верига от отглеждането на животни до превоза на продуктите им през океана, само за изхвърлят част от износа си накрая, защото няма кой да го купи. От друга, ако производителите в Канада наистина са такива, е въпрос на проста икономическа логика, че когато предлагането надхвърля търсенето, цената на месото като цяло ще се срине за радост на всички български потребители.)

Пропагандата винаги е била и навярно винаги ще бъде средство, използвано от политическите субекти за прокарване на техните идеи. Докато много съвременни играчи обаче, търсят все по-интелигентни методи за въздействие, червените пропагандисти у нас видимо продължават да смятат, че аудиторията им се състои от идиоти. А както съм казвал и по-рано, хората, гласуващи за политици, които дори не крият презрението си към тях, сами заслужават съдбата си.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.