Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Завой наляво

Европейската комисия, която явно няма желание да си вземе поука от случая с кривите краставици, пак опитва да унифицира потребителското търсене. Този път мишена на бюрократите в Брюксел са прахосмукачките, хабящи твърде много енергия, според силно загрижения за природата ЕС. Целта е максималната мощност на почистващите уреди да стане 500 вата, пише Стандарт (като, за сравнение, най-популярните прахосмукачки в България в момента са от по 1500-1600 вата, а тези на запад – дори по-мощни).

Не мога да не се възхитя на гениалността на тази идея, която по думите на инженери, цитирани от „Дейли Телеграф”, ще ни върне 60 години назад във времето, когато метлите все още са били по-доброто средство за почистване. Освен, разбира се, ако предложението на ЕК не стимулира техническата мисъл и не доведе до създаването на хъм… работещи прахосмукачки с предвидената мощност. В този случай основният проблем за всички нас ще се корени в предвиждането, че подобни машини ще струват много повече от тези, които сега се продават по магазините, за продължителен период от време.

Поради това проектът на Европейската комисия ми прилича на решение, взето от един друг орган в различна обществена система – все така пожелателно, прието в името на по-висша цел и най-важното нямащо никаква връзка с реалността. Напълно непонятно ми е защо Брюксел би спрял дотук: след като заменим прахосмукачките с метли, е съвсем логично да изоставим тези зловещи замърсители хладилниците и да почнем да окачваме осоленото месо в пещерата. Уредбите, плейърите и компютрите също са отживелица – къде, къде по-добре за природата е да се върнем към добрите стари нотни тетрадки, сметала и моливи. Автомобилите, естествено, ще бъдат заменени с колела, а самолети в новия природосъобразен Европейски съюз определено няма да ни трябват.

Толкова е просто,

че чак ми е непонятно как евробюрократите в едно със зелените им спонсори нямат очи да го видят. Светът няма как да се върне в каменната ера, уважаеми, и всичките ви решения в този смисъл просто ще бъдат нарушавани. Колко по-правилно би било, ако вместо да приемате указания за мощността на прахосмукачките, инвестирате огромните суми, които получавате по волята на европейските граждани, в разработка на възобновяемите енергийни източници! Само така и природата ще може да се запази, и човечеството да продължи естествения си път.

Едновременно!

Накрая: ако искаш да научиш още за политическия живот в Европейския съюз или този в България (сиреч предимно за Бойко Борисов), винаги можеш да се абонираш за RSS feed, по e-mail (малко по-нагоре и вдясно), или просто да станеш приятел на E-lect във Facebook. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.

2 коментара

  1. Божо каза:

    То както ти е слаба смукачката и я ползваш по-дълго време, може и повече ток да изгърмиш, ама де толкоз акъл…

  2. Хубав аргумент, за който не се бях сетил, да! 🙂 Основният проблем, според това, което прочетох, обаче, е, че към момента е технически невъзможно подобна прахосмукачка да чисти. Така че хем ще гориш ток, докато се мъчиш, хем резултатът ще е по-зле от сега. Не че не е нормално това решение да стимулира иновирането… ама при срока, който от ЕК искат да поставят…