Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Да заменим медицината с… медитация?

От време на време – в изблик на осъзнат мазохизъм и вехнеща надежда най-накрая да видя нещо хубаво и в това движение – се зачитам в текстовете и „дискусиите”, които се раждат в главите на идеолозите на зелените. Последният ми опит да направя нещо подобно беше продиктуван от поредната проява на неолудизъм, този път предизвикана от желанието да се проучи имаме ли залежи на шистов газ.

Но днес няма да си говорим за това желание и дали подобно проучване е безопасно – аз съм само малко по-компетентен по темата от 99% от вече изказалите се по нея. Без, за разлика от тях, да изпитвам желание да блестя с неинформираността си.

Желанието ми за писане бе предизвикано от един невероятен коментар, обвиняващ хората в занижени интелектуални способности, защото отказват да приемат едно евентуално бъдеще без нефт, газ, изкуствени храни, химия, ваксини и лекарства, но пък с билки, медитация и развиване силата на мисълта.

Ако бях Ботев, щях да възкликна: „ОМГ! Вий, вий сте идиоти”, обаче понеже не съм, ми остава единствено да споделя погнусата си от подобна мизантропия. Билките и медитацията са познати на човека от няколко хилядолетия насам – модерната медицина съществува от два века. В епохата без ваксини и лекарства, както историците много добре знаят, 75 от всеки 100 живородени деца са умирали преди да навършат 5-годишна възраст. Днес такава е съдбата само на 1-2, дори в България.

Да оставим настрана цялата антинаучна реторика на съвременното зелено движение, да оставим настрана всички безумни теории на конспирацията, които се разпространяват от членовете му. Готов съм да пренебрегна дори религиозния им патос. Обаче, хората, чиито идеал е едно общество, изпълнено със страдание и смърт, заслужават просто презрение.

Слава Богу, повечето зелени водачи все още не са стигнали дотам. Както много добре знаем, те не са нищо повече от мързеливци, които използват обществения интерес към екологията, за да трупат пари и евтина популярност. В допълнение, по света има хиляди интелигентни хора, които наистина се интересуват от екология, без да попадат в графите на опортюнистите и ненормалниците. Техният глас може и да не се чува много от крясъците на ония другите, но аз се надявам това рано или късно да се промени.

П.П: Илюстрацията е оттук.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

5 коментара

 1. eli каза:

  Ха-ха всяка крайност води до подобни ненормалщини като тези, за които говориш. Явно на бая народ му е трудно да пребивава в „златната среда“. В тая връзка се сещам и за движението „естествено раждане“. То не че съм против естественото раждане, аз самата родих така и то два пъти, ама някои изперкали дами стигат до там да пропагандират раждането в къщи и демонизират лекарите и медицината! Призовавам хората да мислят с главите си, преди да се поддават на подобни влияния и движения. 

 2. Аз не разбирам разграничения като естествено-изкуствено и природно-човешко. Да оставим настрана, че много от нещата, които днес минават за „естествени“ са продукт на човешкото развитие така или иначе (типичен пример са биохраните, които не били ГМО – да, ама на практика всички култури, които хората садят и отглеждат са генни модификации на дивите си роднини – вярно по-примитивни модификации, но базирани на точно същите принципи).

  Но най-важното е, че ние сме част от природата – не някакво външно тяло – и всичко, което правим – хубаво или лошо – е природно 😉 .

 3. Безпартиен медик каза:

  Допускам, че няма да се съгласите с твърдението, че билките, медитацията и силата на мисълта са само част от лечението с модерни и космически технологии. А силата на мисълта е основният фактор, на който трябва да разчита един лекар (ако целта му е ИЗлекуване).
  Вярно е, че империчната медицина съществува от хилядолетия, а научната – от два века. Обаче, от 10-15 г. на човечеството в развитите държави се предлага т. нар. пазарна медицина, която е в противоречие на империчната и научната. Предполагам, че образованото и информираното население дори не е в състояние да допусне мисълта, че банда мизантропи тихо, кротко подмениха философията на медицината. От наука, съчетаваща изкуство и логика, медицината се превърна в инструмент на „пазарната“ икономика. Понеже в природата няма празно, посредствените индивиди, вместо разум развиват интуиция. Така че, те усещат фалша, за разлика от дисциплинираните потребители на медицински услуги. И едните и другите се лашкат в крайни разсъждения. 
  Авторът се е запознал със статистиката за детската смъртност. Интересно ми е, каква е статистиката за репродуктивната способност на населението през годините? 

 4. Насича каза:

  И аз съм на мнение, че медицината е една мега-система за правене на пари в последните години!!! Който не го вижда това, значи никога няма да го види! Това е все едно да убедиш полицай, че тревата е полезна… просто няма как да стане!

 5. Цветан каза:

  Пише се Емпирична…😂, „докторе“.