Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Димна завеса

Въпреки че много хора осъзнават, че България има проблем с тютюнопушенето, малцина са наясно с реалните му размери. Всяка година повече от 17 800 българи умират от болести, причинени от пушенето, което значи, че то е отговорно за над 17 процента от всички смъртни случаи в страната. По брой на изпушени цигари на глава от населението пък заемаме незавидното второ място в света, отстъпвайки единствено на Сърбия. Процентът на мъжете, пушещи в България е с 40.8 пункта по-висок от този в други държави със сходно ниво на икономическо развитие. Този на жените – с 31.5 пункта.

Тютюнопушенето е толкова ефективен убиец, че по най-оптимистични пресмятания е отговорно за над 30 процента от отрицателния прираст в страната в последното десетилетие и половина. То струва скъпо и на системата на здравеопазването у нас. (Колко точно е отворен въпрос в тази статия, тъй като не успях да намеря конкретни данни.)

На този фон е проява на невероятен цинизъм, че 2015 е деветата поред година, в която българските власти продължават да субсидират производството на тютюн, след като трябваше да са приключили с тази практика след влизането ни в ЕС през 2007, и втората поред година, в която субсидиите за тютюнопроизводители надхвърлят 100 милиона лева. За 9 години в бранша директно са потънали над 700 милиона от парите на данъкоплатците, а още стотици милиони са похарчени за борба с вредните ефекти, за които тези субсидии допринасят.

Във време, в което държавният бюджет е в постоянен дефицит, а смъртността в България е една от най-високите в света, е проява на изключителна безотговорност към джоба и здравето на българските граждани да се наливат пари в тютюневата индустрия – дори без да споменаваме ефекта от тази политика върху обикновените хора, заети във въпросната индустрия, които, твърди се, продължават да са бедни, лишени от перспектива и закрепостени от онази политическа партия, отдавна превърнала се в синоним на корупцията у нас.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. FreeBSD VPS каза:

    От обещаната ни подробна управленска програма, която трябваше да е готова до 6 декември, няма и следа.