Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Грешката е вярна

Когато вчера предположих, че все ще имаме повод да поговорим за управляващите, не очаквах той да се появи още на следващия ден. Животът, обаче, се сблъсква с нас (точно като служител в МВР), докато кроим творчески планове, така че днес ще напиша няколко думи за моя кумир – безгрешния воин срещу организираната престъпност Цветан Цветанов.

За какво става дума? Спомняш ли си скандала, който избухна, щом стана ясно, че полицията в Кърджали е нахлула на грешен адрес и пребила семейството, живеещо там? Сещаш ли се, че той се разгоря с още по-голяма сила, когато се разбра, че служителите на МВР са предложили пари на жертвите си, за да не раздухват инцидента (нещо, което министър Цветанов днес не отрече, ако може да се вярва на Дневник)? Със сигурност си гледал как самият премиер изразява срама си от действията на пазителите на реда. И си прочел, че споменатият вече Цветанов е позвънил на семейството, за да се извини за насилието.

Как, за Бога, се връзва всичко това с днешното обяснение на министъра на вътрешните работи пред Парламента, според което акцията е напълно оправдана като опит за предотвратяване на сводничество? Не намираш ли известно несъответствие в думите му, че нахлуването е целяло да помогне на две момичета на повикване и липсата на такива на атакувания адрес? И що за наглост е да откаже на обществото да разбере какво е формалното основание за влизането в частен дом (съдебна заповед, прокурорско решение) – точно както при случая с Читанка отпреди около месец?

(Тук ще прекъсна потока от въпроси, с който те заливам, за да припомня, че в България – като правова държава – личната свобода и неприкосновеност на всеки човек са гарантирани от Конституцията (чл. 30) и могат да бъдат нарушени само в пълно съответствие с определен законов ред. Доказването на законността на арестите, претърсванията и общо-взето всяка друга полицейска дейност, впрочем, пада върху полицията – факт, с който министър Цветанов явно отказва да се съобразява.)

Най-важният въпрос, който искам да задам, обаче, е: ако грешката наистина е вярна, каква е причината за поднесеното от най-високо ниво извинение? МВР е длъжно да се извинява на престъпността, така ли? В допълнение, ако грешката е вярна, защо за прикриването на акцията са предложени пари? Не е ли това леееко непоследователна практика в светлината на ежедневните опити всяка полицейска операция да ни се навира пред очите от всяка възможна медия?

Ще завърша с думите на самия Цветанов, който каза пред депутатите, че, докато не бъде доказана вината на полицаите в Кърджали, ще стои зад тях. Странни думи от устата на човек, убеден пред себе си, че те са виновни в опит за прикриване на доказателства (тъй като иначе щеше да опровергае обвинението в подкуп) и в нанасяне на побой (сещаш се, че невинен човек не звъни по телефона да се извинява, нали). Какво пък – скоро всички ще бъдем приучени, че истина е само това, което казва министърът – дори то да противоречи на мнението му от предишния ден, простата логика или природните закони.