Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Ченознание

Един от любимите ми цитати принадлежи на невролог от университета МакМастър в Онтарио на име Марк Търнополски и гласи, че „ако имаше лекарство, което можеше да направи за здравето на човек всичко, което прави спортът, то без съмнение щеше да е най-ценният фармацевтичен продукт създаван някога“. Това смело твърдение отразява факта, че ползите от физическата активност за хора на всяка възраст и с всякакви заболявания, трудно могат да бъдат преувеличени. Както ще стане дума и през идната седмица, да спортуваш активно, целенасочено и интелигентно е един от най-важните съвети, които мога да ти дам на база както на собствения си опит, така и на скромните си познания.

Христо Ченов е гостувал в e-lect-ската поредица „Другото лице на България“, именно защото уважавам познанията му на тема спорт (както впрочем и тези, свързани с правилното хранене, суплементиране и здравословния начин на живот като цяло) и се радвам на усилията му да дава положителен пример. Тези усилия наскоро се въплътиха в електронна книга, съдържаща тренировъчен и хранителен план, който Христо е нарекъл Reset U и който държа да ти препоръчам.

Преди това обаче ще ти кажа нещо друго. Не вярвам, че за да започнеш да спортуваш, да се храниш по-добре и да живееш пълноценно живота си, ти трябва нещо повече от желание и известна упоритост. Много хора си купуват продукти като този на Христо с идеята, че те по едва ли не магически начин ще отменят собствената им отговорност, а след това се разочароват, че не са постигнали мечтите си. Ако не си готов да положиш усилия, да срещнеш трудности и да излезеш от зоната си на комфорт, нито една програма няма да ти помогне – в този случай ми се струва безпредметно дори да обмисляш да похарчиш парите си за такава.

Смятам, че планът Reset U би могъл да ти бъде полезен, ако си готов за промяна, но нямаш добра представа как да тренираш и как да се храниш. Програмата включва примерни упражнения с демонстрация на правилна форма, описание на повторенията и сериите, които да правиш, хранителен план, таблица с полезни, не толкова полезни и вредни храни, съвети за хранене и правилно суплементиране, и прочее – или иначе казано, всичко което можеш да очакваш от подобен продукт.

Ако пък си скептичен или не си харчат пари – позиция, която напълно разбирам – ти препоръчвам да последваш Христо във Facebook (където той сравнително често публикува кратки видеа с полезни съвети) или от време на време да хвърляш поглед на блога му. Убеден съм, че има какво да научиш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.