Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Doctor Who

Когато преди няколко дни прочетох в BBC новината, че новият – шести след завръщането му на екран – сезон на Doctor Who (известен в България като „Доктор Кой” или „Доктор Ху”) ще започне с двоен епизод в пустинята в Юта, ми се прииска да напиша кратък материал по темата. Обаче после си казах, че няма смисъл, защото страната ни не се радва на чак толкова голямо фенство на най-дълго излъчвания научнофантастичен сериал в историята. Не че съм сигурен, но силно се съмнявам повечето хора изобщо да са чували за него.

Ако ти не си от тях, тази статия едва ли ще ти каже нещо ново – нейната цел е накратко да обясни какво всъщност е Doctor Who, така че следващият път съмненията ми да са по-малки. В тази връзка, преди да продължа съм длъжен да кажа, че написаното е дело на лаик, гледал само част от шоуто, затова предварително се извинявам за неточностите, които ултрасите евентуално ще открият – всички те са мое дело.

И така: кой е Доктор Кой? Както твърди Wikipedia, това име е обвито в мистерия. Все пак за него се знае, че принадлежи на силно ексцентричен извънземен пътешественик (произхождащ от планетата Галифрей), който прекарва живота си в размотаване из времето и пространството и между другото се бори с всяка неправда, на която попада. За целта докторът използва… е, да го наречем кораб на име TARDIS (Time And Relative Dimension(s) in Space). Поради ограничения бюджет явно – все пак сериалът е британски – въпросното средство за придвижване изглежда точно като полицейска телефонна кабина от 50-тарския Лондон (или общо-взето като всяка нормална телефонна кабина).

Споменавайки родината на Doctor Who – сериала, не героя – няма как да пропусна да кажа, че той отдавна се е превърнал в значителен фактор в поп-културата на острова, както и в тази на по-големия брат отвъд океана, където докторът е ползван за вдъхновение или просто пародиран от Star Trek: TNG, The Simpsons, Family Guy и пр. Освен това шоуто намира място в книгата на Гинес не само с продължителността си във времето (от 1963 г. та до днес с известно прекъсване от 1989 до 2005 г.), но и с несравнимия си комерсиален успех.

В съвременната си реинкарнация Доктор Кой продължава да е дело на BBC, където – за разлика от БНТ – си разбират от работата. След като още от 60-те е ясно, че героят на сериала има способността да възкръсва в нова физическа обвивка, бъде ли убит – и оттам се слага край на досадната зависимост от водещия актьор – през новото хилядолетие се радвахме на деветия и десетия доктор, и ни предстои да видим какво ще се случи  с номер единадесет. С когото впрочем поредицата наближава финала си, защото също доста отдавна е установено, че Доктор Кой може да възкръсне 12 пъти преди окончателно да приключи своя път.

Но дори това да стане, имайки предвид броя на алтернативните поредици, развиващи се в ексцентричната вселена на Doctor Who (от типа на Torchwood и The Sarah Jane Adventures), едва ли скоро ще сме свидетели на края ѝ – за разлика от този на настоящата статия, който идва само след няколко думи, насочващи те към готиния сайт на сериала.

Така де, тъй като E-lect уважава закона, няма да споделям в кои точно торент тракъри би могъл да си го изтеглиш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

7 коментара

 1. MacTeP каза:

  Сериалът е доста добър, аз случайно попаднах на него преди 2-3 години и бях приятно изненадан. Наистина имаш дребна неточност или може би не си пояснил достатъчно. Корабът всъщност е имал камуфлаж (да се превръща в популярен обект от заобикалящата го среда). Само, че въпросната джаджа се е счупила. Това дори се случва на екран… в първи епизод, онзи от 1963… сещате се кога се развива действието ;). Иначе в новите епизоди доктора споменава за събитието на няколко пъти. В един тракер започващ със З има и старите епизоди. Аз тръгнах да ги гледам, но специално на мен не ми допаднаха и много бързо се отказах от ретро киното.

 2. Аз се чудя дали да опитвам да ги гледам изобщо…

 3. cinemascrotum каза:

  Same here. Нещо нямам доверие на британските сериали, които не са комедии.

 4. SVETLETO каза:

  И аз нямам вяра в британските филми, но Доктор Ху си заслужава! Най-добрият sci-fi сериал, който съм гледала!

 5. Stoyan каза:

  Обожавам този сериал. Гледал съм всички сезони от 2005 г. и някои по-стари с Том Бейкър.

 6. xxx каза:

  Супер сериал!

 7. Lindsinka каза:

  Здравейте, приятели! Ако желаете можете да се присъедините към моята групичка за Доктор Ху! Благодаря Ви!