Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

В бъдеще време: (Електро)мобилност – част II

В първата част на тази поредица, която написах преди няколко месеца, ти разказах какви бяха тенденциите в продажбите на електромобили в САЩ и по света по онова време. Оттогава насам се случиха няколко неща, позволяващи ни да задълбочим перспективата си върху развитието на този бизнес, така че искам да започна с по-важните от тях.

На първо място, след успешната 2018 г., в която пазарът на електромобили в най-голямата икономика на планетата се разрасна с малко над 80 процента (и достигна до 361 307 продадени автомобила в сравнение със 199 826 година по-рано), през първото тримесечие на 2019 той продължава да расте, макар и по-бавно (по данни на Inside Evs, продажбите през януари, февруари и март достигнаха до 61 166 единици спрямо 55 297 през същия период на 2018). Относително вялият ръст се дължи на факта, че Тесла – която доминира този сегмент – започна да продава най-масовия си електромобил – Модел 3 – в Китай и Европа, където постигна поредица от интересни резултати.

В Норвегия например Тесла достигна пазарен дял от 31.7 процента през март, благодарение на което рекордните 69.5 процента от всички продадени автомобили в страната бяха или изцяло електрически (58.4 процента) или plug-in хибриди (11.1 процента).

В Холандия Модел 3 се оказа най-продаваната кола за месеца с пазарен дял от около 5.6 процента и е в петицата за тримесечието.

В Швеция електромобилите подобриха предишния си рекорд и овладяха около 14.7 процента от пазара (като приблизително една четвърт от това се дължи на популярния масов автомобил, който Илън Мъск и компания най-накрая започнаха да произвеждат в прилични количества през есента на 2018 г.).

Дори в Испания, където този пазар все още прохожда, продажбите на електрически автомобили нараснаха със 176 процента в сравнение с март 2018, а пазарният им дял достигна почти 2 процента.

Междувременно, електромобилите отбелязаха огромен ръст в Китай през януари и февруари (не съм виждал данни за март, но няма причина тенденцията да не се запази), което спомогна за приблизително 67-процентовото нарастване в световните продажби през първите два месеца на годината (отново, в сравнение със същия период година по-рано).

На този фон, ще си позволя да направя няколко прогнози. Ако тенденцията се запази – а за момента няма причина да смятаме, че това няма да се случи – през 2019 г. по света ще бъдат продадени приблизително три и половина милиона електромобили (или с около 70 процента повече от 2018, когато този брой беше малко над 2 милиона). Китай и Европа ще са основните виновници, а пазарите на Стария континент ще бъдат доминирани от Модел 3 на Тесла. Модният автомобил, създаден от компанията на Илън Мъск, от своя страна ще продължи да „изнася“ на плещите си пазарния ръст на бранша от двете страни на Атлантика поне до началото на следващата година, когато може би най-накрая ще видим първите от отдавна обещаваните Tesla-killers.

Спекулативно е да се прогнозира какви ще бъдат тенденциите занапред, но аз все пак ще заложа на пет и половина милиона продадени електромобили догодина, и на около осем и половина милиона през 2021 г. (и ще следя с интерес колко близо до истината ще се окаже тази прогноза в крайна сметка).

Както стана дума и в първата част от настоящата поредица, за мен е интересно да спекулирам и за това как би изглеждал светът ни, когато повечето развити държави заприличат на Норвегия днес, а електромобилите станат толкова масови, че да се превърнат в баналност. По-малко замърсяване и повече сигурност на пътя са обещанията, които привличат общественото внимание, но на мен ми се струва, че има и други теми, по които е интересно да поговорим – започвайки от геополитическите ефекти, които ще последват намаляването на петролната зависимост на развития свят, и приключвайки с чисто битовия въпрос, че собствениците на електрически автомобили спестяват маса пари за ремонти.

Този текст обаче стана прекалено дълъг, така че ще се върна на темата, когато продължа поредицата с част III.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.