Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Призвание герой – брой 3

Hero Calling 3Тази статия беше предвидена още за началото на миналата година – малко след излизането на третия брой от поредицата сборници с книги-игри, в който имам известна роля и за който ще стане дума в нея. Многобройните други интересни теми и относително малкото време за писане обаче постепенно я изтласкаха на заден план, докато напълно не я забравих. Все пак, струва ми се, макар и закъсняло представянето на брой 3 от „Призвание герой“ може да ти се стори интересно, още повече че той се получи по-добре от броеве 1 и 2, а и за разлика от тях още може да бъде открит по книжарниците (макар и, предполагам, не задълго).

Освен това по някое време през идната седмица в E-lect ще се появи и ревюто на последния и най-добър за момента брой 4, а на мен не ми се иска да прескачам издания.

Първият въпрос, който вероятно ще си зададеш, е какво изобщо е „Призвание герой“. Неговият отговор е, че това е дълго мисленото заглавие на сборник, съдържащ три книги-игри, чието създаване се появи като концепция по някое време във втората половина на 2012 г. сред феновете на тази популярна през 90-те години у нас медия на форума на Книги-игри.BG. Автор на идеята за сборника беше моят приятел Александър Торофиев (който също така може да се окичи с титлата „баща“ на т.нар. втора вълна в развитието на медията, тъй като постави началото ѝ с „Котаракът и Черният Нарцис“, издаден през 2011 г.). Александър от своя страна покани мен и Петър Петров да му помогнем с избора на подходящ материал за изданието и последващата редакция, а в процеса на работа се появи желанието за създаване на поредица с по 1 или 2 броя годишно.

Първият брой на „Призвание герой“ излезе през декември 2012 година. Вторият го последва през есента на 2013, а брой 3 се появи след продължителна работа и една непредвидена смяна на автор и книга-игра в него към края на 2014. По традиция и тук можеш да прочетеш три интерактивни истории – Щурмберг на Сикамор Брайт, Поробената принцеса на Питър Вейл и Кладенецът на Бранимир Събев – както и един съвсем нормален неинтерактивен разказ, с който Сикамор (псевдоним на Явор Ялъчков) обогатява книгата си игра – Пътят надолу.

За мен лично Щурмберг е един от най-добрите опити за представяне на криминална история в рамките на интерактивната медия. Действието се развива в началото на 20-те години на миналия век в едно отдалечено от света германско селце, а главният герой е лекар, който има само няколко часа, за да разплете зловещо престъпление.

С Поробената принцеса Питър Вейл продължава историята, започнала в Зарево над Кордоба от първи брой на „Призвание герой“, в която читателят се връща в XIII век и трябва да се опита да спаси една арабска принцеса от лапите на зловещ благородник.

Кладенецът пък изправя тринадесетгодишно момче срещу злите създания, отвлекли сестричката му.

Както вече стана дума по-горе, с третия си брой „Призвание герой“ най-сетне успя да се отърси от част от грешките на растежа, с които се сблъскахме в началото, и да израсне в качествено отношение – тенденция, която, струва ми се, се запази и при брой 4. Сборникът все още може да бъде открит по книжарниците, както и онлайн на сайта LegacyOfKreya.com, а коричната му цена е 14 лв.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.