Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Вирусна атака

Статията, която четеш, е посветена на някои от най-характерните примери за вирусен маркетинг, подбрани според вкуса на автора си. Така че, ако си попаднал тук, воден от нездрав интерес към свинския грип и основните методи, чрез които да го направиш още по-смъртоносен от сега, можеш да не продължаваш надолу, Сергей. Бойко беше прав, че си злият гений зад всяка конспирация!

Следвайки традицията на българската журналистика, този материал е оформен като класация. Излизайки от оковите на същата традиция, тя ще бъде насочена към осемте най-интересни вирусни кампании, за които мога да се сетя. Точно така, топ 10 вече е в историята – има по-готини числа.

За да не се впускам в пространно въведение, преди да започна класацията ми остава само да те посъветвам да прочетеш статията „Маркетингът като вирус”, която – надявам се – дава известна представа за това що е вирусен маркетинг и върху какви основни принципи се изгражда.

8. Кампания за повишаване на вниманието на пътя – община Лондон, 2008 г. Тя цели да накара шофьорите да обръщат по-голямо внимание на колоездачите в района на британската столица и затова има таргет група от, може би, по-малко от 200 000 души. С феноменалната реклама с мечката, изпълняваща лунната походка, обаче, кампанията постига значително повече. Само за месец тя е видяна над пет и половина милиона пъти, което автоматично я вкарва в челото на всяка вирусна класация. Доказателство за това е, че самият клип беше доста популярен дори в България. Впрочем, ако все още не си го видял, не се бави да го направиш!

7. Сьомга „Джон Уест”, 2000 г., или рекламата, в която служител на компанията пребива мечка, за да ѝ вземе рибата. Надминавайки всякакви прогнози, този клип е видян повече от 300 милиона пъти от излизането си досега. Като се има предвид, че бюджетът му е нисък, а таргетът далеч не толкова голям, той продължава да се смята за един от най-добрите в света на вирусния маркетинг.

6. Рекламна кампания на филма Blair Witch Project, 1999 г., който настоящата година празнува своята 10-а годишнина. Според мнозина огромна роля за успеха на творбата (изразен в почти 520 милиона долара) играе уебсайтът й, който я представя като истинска история, а не като игрален проект.

5. „Голямата реклама” на бира Carlton Draught, 2005 г. Този престъпно непознат в България клип е един от малкото, принудили производителя си да ореже част от посветеното му телевизионно време. Причината: рекламата е толкова яка, че буквално приковава вниманието на всеки, който я гледа. Само ден след пускането си клипът вече е постигнал 162 000 импресии, които за две седмици стават милион.

Впрочем бирата е австралийска.

4. Рекламната кампания на албума „Year Zero“ („Нулева година“) на група Nine Inch Nails, 2007 г. Тя започва с мистериозна тениска с фразата „Опитвам се да повярвам“, която е подкрепена от няколко сайта, описващи света от албума. Последният продава почти 200 000 копия само за седмица след издаването си, с което се нарежда в челото на музикалните класации.

3. Кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама, 2008 г., която нагледно показа колко голяма е ролята на интернет в съвременния свят. Въпреки че не беше единствената причина за успеха му, фактът че кандидатът за президент (тогава) се включи в почти всяка важна социална мрежа, определено допринесе за него. Така, към момента на встъпването си в длъжност той разполагаше със списък с 13 милиона и-мейла, 3 милиона приятели във Facebook (както и още 2 милиона на други места) и 2000 клипа в YouTube, общо видени над 80 милиона пъти.

2. Кампанията на филма „Черният рицар“, 2008 г., която включвам тук, заради нейното уникално (макар и скъпо) развитие. Фалшив уебсайт в подкрепа на кандидатурата на Харви Дент, постери, свързани с нея, на които лицето на Дент се сменя с това на Джокера, сайтове за избиране на политически фигури в Готъм Сити и уеб страница на местния вестник са само част от елементите, довели до печалба от повече от милиард долара в световен мащаб.

1. Естествено, Hotmail, 1996 г. Както вече споменах в първата статия по темата, вирусната кампания на тази безплатна и-мейл услуга навсякъде се смята за класическа. Поставям я на първо място, защото – за разлика от останалите в класацията – успешно комбинира вирусен с партизански маркетинг. Все пак всяка от горните кампании изисква рекламен бюджет. С Hotmail случаят е различен. Услугата успява да спечели над 10 милиона абонати само в рамките на 2 години, разчитайки на простото и най-вече безплатно съобщение след всеки и-мейл на свой потребител: „Get your free email at Hotmail;”. Просто феноменално!

От посочените примери е ясно, че в основата на всяка вирусна кампания е задържането на интереса или предизвикването на любопитството на целевата ти аудитория. Как можеш да направиш това в България, ще обсъдим, когато подробно се спрем на отделните елементи на вирусния маркетинг.

Забележка: Всички данни за импресии, потребители, печалби и пр., цитирани тук, са взети от Wikipedia или от интригуващия материал „47 Outrageous Viral Marketing Examples over the Last Decade“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.